Dubrava zaslužuje puno više nego što Bandić daje

Krešimir Komljenović

Autor: Sven Posavec 5/9/2013 15:54

Na lokalnim izborima koji se održavaju 19. svibnja listu HNS – a i SHUS – a za Gradsku četvrt Gornja Dubrava nosit će 39 – godišnji magistar znanosti iz područja elektrotehnike i računarstva Krešimir Komljenović.

Kako sam kaže, on Gornju Dubravu vidi kao dio grada ugodan za život građana, sa svim onim sadržajima koji trebaju biti na raspolaganju svim stanovnicima u jednom modernom europskom gradu.

„Znači svatko bi trebao imati vodovod, odvodnju, plin, internetske priključke velike brzine, kao i dobra prometna povezanost linijama tramvaja i autobusa. To su ciljevi od kojih nećemo odustati jer jedino uz imanje tih infrastrukturnih dobara može se kazati kako je netko uistinu stanovnik jedne europske metropole“, ističe Komljenović.

Dodaje kako je u njihovom programu od velike važnosti i izgradnja prometnica koje se očekuju već desetljećima poput, primjerice, produžetka Oporovečke prema Dubcu. Pored toga potrebno je sanirati veći broj prometnica na području cijele gradske četvrti.

„Naravno, Gornja Dubrava, smještena na istočnom dijelu grada, svoje probleme ne može rješavati izdvojeno od ostatka grada. Komunikacijska povezanost ne mora se nužno rješavati isključivo javnim gradskim prijevozom ili automobilima. Uređenje biciklističkih staza prema centru grada, te općenito na cijelom području grada, značajno bi podiglo kvalitetu življenja te smanjilo rizike prilikom putovanja. Broj ljudi koji koriste ovaj način prijevoza, u slučaju rješavanja problema biciklističkih staza značajno narastao, što bi rasteretilo i druge oblike prijevoza“, kaže Komljenović.

Uz već navedeno HNS –ovac Komljenović kaže kako će se kao vijećnik u gradskoj četvrti zalagati i za ostale važne infrastrukturne zahvate koji bi podignuli kvalitetu življenja u Gornjoj Dubravi. „Potrebno je urediti veći broj parkova, dječjih i školskih igrališta, šetnica uz potoke, ograditi dječja igrališta, renovirati sportske terene na Klaki te konačno pokrenuti izgradnju zatvorenog bazena kao i završiti kulturni centar“, rekao je Komljenović.

Jedna od važnih tema koje HNS već godinama promiče u javnosti je i nužnost decentralizacije grada te davanje većih ovlasti gradskim četvrtima, od kojih mnoge same imaju više stanovnika nego, primjerice, čitav Sisak, Đakovo ili Šibenik.

„Naš stav po tom pitanju je vrlo jasan i od njega ne odustajemo, a to je da je gradskim četvrtima potrebno dati veće ovlasti. Uzmite samo novce koji su na raspolaganju našoj četvrti. Proračun Gornje Dubrave iznosi 10-ak milijuna kuna, što je red veličine proračuna nekog mjesta od 1000 stanovnika.

To je izuzetno skromno i građani Dubrave zasigurno zaslužuju više nego što im je gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem davala“, kaže Komljenović.