Državni inspektorat pojačano nadzire sniženja tijekom “Crnog petka”

Nakon ljetnih sezonskih sniženja, Državni inspektorat kreće u nadzor sniženja tijekom Crnog petka.

Foto: Unsplash

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata pojačano nadzire posebne oblike prodaje pod nazivom „BLACK FRIDAY“ ili „CRNI PETAK“, izvijestili su iz Državnog inspektorata.

Pojačani nadzori, osim na dan 27. studenog 2020. godine, obavljaju se već sada te će se obavljati i nakon navedenog datuma, ovisno o oglašavanju od strane trgovaca.

U inspekcijskim nadzorima prvenstveno se nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima određena člancima 32. – 38. Zakona.

Sukladno članku 18. Zakona o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a ista prodaja obuhvaća, između ostalog, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe, kao i prodaje pri kojima se koriste i drugi nazivi različiti od navedenih, u ovom slučaju „BLACK FRIDAY“ ili „CRNI PETAK“.