DORH potvrdio nepravilnosti u projektu Cvjetni

Autor:: Bojan Arežina 6/16/2010 20:31

Državno odvjetništvo i Ministarstvo kulture utvrdili su da postoje određena odstupanja u vezi projekta Cvjetni trg, zbog kojega su udruge Zelena akcija i Pravo na grad organizirale prosvjed i blokirale Varšavsku ulicu.

-.-Patrik Maček/PIXSELL-.-Tomislav HorvatinčićNaime, DORH je u srijedu objavio priopćenje u kojemu navodi kako im je Ministarstvo kulture, postupajući po ranijim zahtjevima DORH-a, dostavilo mišljenje ekspertnog tima tog ministarstva koji je uvidom u dostavljene dokumente i detaljnom usporedbom sa Konzervatorskom podlogom utvrdio “izvjesna odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja izgrađenosti dvorišta i dijelu koji se odnosi na dopušteno deniveliranje dijela Varšavske ulice.” U DORH-u su nam rekli kako je ovo za sada maksimum informacija koje nam mogu dati.

U priopćenju se također naglašava da je DORH, s obzirom na utvrđena odstupanja, te činjenicu da je kriminalističko istraživanje koje je zatražio USKOK još u tijeku, spomenuto mišljenje dostavio Gradu Zagrebu – Gradonačelniku, Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstvu kulture radi daljnjeg postupanja sukladno njihovim zakonskim ovlastima i nadležnosti.

– Ja tvrdim da je naša lokacijska dozvola i ovjera glavnog projekta u skladu s GUP-om kojeg je izglasala Gradska skupština, to jest Detaljnim planom, u milimetar – rekao nam je poduzetnik Tomislav Horvatinčić, čija HOTO grupa stoji iza projekta Cvjetni.

-.-Sanjin Strukić / Pixell-.-Na konferenciji za novinare Teodoru Celakoskom i Tomislavu Tomaševiću pridružila i odvjetnica Zvjezdana Žnidarčić Begović“Ovo je samo vrh sante leda”

U Zelenoj akciji ovu vijest pak doživljavaju kao potvrdu onoga što oni već duže vrijeme tvrde – da u projektu postoje određene nepravilnosti.

– Tri i pol godine nakon što smo ustvrdili da postoje nepravilnosti u cijelom projektu, prvi put se dogodilo da su dvije institucije – DORH i Ministarstvo kulture – to potvrdile – rekao nam je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.

Dodao je kako je ovo “samo vrh sante leda”, te da će Zelena akcija nastaviti s prosvjedima. U udruzi smatraju da je indikativno da USKOK od institucija traži da dalje istraže slučaj, a Tomašević napominje kako će i oni institucijama pomoći da rade svoj posao.

– Sutra nastavljamo s prosvjedom u svjetlu ovog priopćenja – zaključio je Tomašević.

Kregar: Sad je jasno da nije riječ o slučajnoj pogrešci

Gradska zastupnica Vera Petrinjak-Šimek smatra da je, što se tiče “izvjesnih odstupanja” o kojima se govori u priopćenju, riječ o povećanju dozvoljenog koeficijenta izgrađenosti projekta s 3 na 4.5.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-– Mi smo to uredno prijavljivali urbanističkoj inspekciji, ali je to DORH tek sada primijetio i izvukao van – rekla je Petrinjak-Šimek.

– Ovim priopćenjem se pokazuje da DORH poduzima mjere istrage, prikuplja činjenice i dokaze koji su već sad pokazali manjkavost izdavanja lokacijskih dozvola – rekao nam je potpredsjednik Gradske skupštine Josip Kregar, koji također smatra kako je sada jasno da se ne radi o slučajnoj pogrešci te da treba ispitati zašto je Grad dao takve ustupke investitoru.