Dodijeljene donacije za borbu protiv raka

Dodjela donacije KBC-u Zagreb

Autor:: M.T. 2/11/2011 12:53

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run – agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding i hotel The Regent Esplanade – na današnjoj su konferenciji za novinare donacije prikupljene u okviru jedanaestog izdanja akcije u Hrvatskoj dodijelili Zavodu za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković te Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Cilj je ove akcije prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj kao i pomoć oboljelima od te opake bolesti. Polovica prikupljenog iznosa od 200.000 kuna koju je primio Institut Ruđer Bošković namijenjena je za potrebe istraživanja povećane postojeće terapije raka citostaticima, dok će preostala sredstva dodijeljena Odjelu za dječju onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb poslužiti za kupnju opreme koja će pomoći liječenju raka kod djece.

-.-Terry Fox Run-.-Dodjela donacije Institutu Ruđera Boškovića„Rak je treći uzrok smrti oboljelih u razvijenom svijetu, stoga se ulažu veliki napori kako bi se poboljšala uspješnost liječenja oboljelih od raka. Jedan dio donacije namijenjen je istraživanju povećane postojeće terapije raka citostaticima, dok ćemo drugi koristiti i za nabavu potrebnih kemikalija i opreme“, izjavila je dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković.

Akademik prof. dr. Željko Reiner, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je: „Uistinu smo zahvalni na donaciji koju smo ciljano namijenili kupnji pretvarača u već postojećem ultrazvučnom aparatu. Pretvarač je neophodan i dobrodošao za održavanje kvalitete pregleda ultrazvukom hematološko-onkoloških i kardioloških bolesnika“.

Humanitarna trka Terry Fox Run održana je 19. rujna prošle godine na Jarunu. U njoj je sudjelovalo nekoliko tisuća građana, a mnogi su unatoč trenutnoj financijskoj situaciji „maraton nade“ podržali kupnjom majica te pozivom na Metronetov broj. Ovo izdanje trke u Zagrebu, kao jedno od najuspješnijih, posjetila je i Judith Fox-Alder, sestra Terryja Foxa i međunarodna direktorica Zaklade Terry Fox. S obzirom da inače vrlo rijetko obilazi trke izvan Kanade, njen je posjet dodatno priznanje velikom doprinosu lokalnih organizatora u borbi protiv ove opake bolesti.

Edwin Loughlin, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, najavio je novo izdanje trke za 18. rujna 2011. te zahvalio svima koji su svojom plemenitošću i donacijama pridonijeli uspjehu lanjske humanitarne akcije. Ujedno je pozvao građane da se i ove godine uključe u što većem broju.

„Veseli me što postoji interes građana, ali i tvrtki za Terry Fox Run, što je rezultiralo s prikupljenih gotovo 4,5 milijuna kuna u posljednjih jedanaest godina održavanja ‘maratona nade’ u Hrvatskoj“, rekao je doc. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Također je istaknuo i da prošlogodišnja trka ima poseban značaj jer se njome obilježila 30. godišnjica otkako je Terry krenuo u trku po Kanadi.