Do kraja 2018. Rakitovec dobiva modernu hladnjaču za voće i povrće

Gradnja ove hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima ukupno je vrijedna više od 26 milijuna kuna bez PDV-a, a većina sredstava osigurana je temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Uskoro kreće gradnja više od 26 milijuna kuna vrijedne moderne hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Zagrebačkoj županiji.

Radi se o jedinoj hladnjači u Republici Hrvatskoj kapaciteta 3000 tona koja nije u vlasništvu trgovaca, a omogućit će proizvođačima s područja Zagrebačke županije, ali i šire, da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine.

Gradnja ove hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima ukupno je vrijedna više od 26 milijuna kuna bez PDV-a, a većina sredstava osigurana je temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Očekuje se da će nova ULO hladnjača biti sagrađena do kraja 2018. godine.

Osim što će se realizacijom II. faze izgradnje Distributivnog centra malim i srednjim poljoprivrednicima omogućiti postizati bolje kupoprodajne cijene i snabdijevanje tržišta tijekom cijele godine, očekuje se i čitav niz drugih benefita kao što su zapošljavanje i samozapošljavanje, kontinuirani i ekološki održiv gospodarski razvoj te stvaranje konkurentnih i održivih poljoprivrednih gospodarstava i prepoznatljivih proizvoda s većom dodanom vrijednošću na poljoprivrednom gospodarstvu i selu.

Uvođenjem ovih novih tehnologija želi se organizirati i izgraditi tržišna i financijska infrastruktura koja bi ojačala i očuvala tradicijske vrijednosti poljoprivredne proizvodnje te istovremeno informirala i educirala poljoprivrednike o novim trendovima u proizvodnji i poslovanju. Inače, ULO hladnjača koristi tzv. ultra low oxygen tehnologiju koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.