Divlja mačka, dabar i šest mara u Zagreb stigli iz Njemačke

U Zoološki vrt Grada Zagreba stiglo je veliko životinjsko pojačanje iz Njemačke. U hrvatsku metropolu doputovali su divlja mačka, dabar i šest patagonijskih mara

Divlji mačak Nori s velikim zanimanjem istražuje svoju novu nastambu. Riječ je o predivnoj zvjerki koja će uskoro navršiti dvije godine.

Divlje mačke primarno su solitarne životinje, najaktivnije noću, no aktivne mogu biti i danju ako nastanjuju područja gdje ih ne ometaju ljudi. Divlje mačke u prirodi žive u kontinentalnom dijelu Europe, jugozapadnoj Aziji te na savanama Afrike. Hrane se najviše malim glodavcima – miševima i štakorima, a na jelovniku divljim mačkama u Europi često se nađu divlji zečevi. Mlade divlje mačke plijen su pak većih predatora među kojima
su lisice i vukovi, te ptica kao što su sove i sokolovi. Divlje mačke u Europi su kritično ugrožene. Prošla dva stoljeća smatrane su ugrozom divljači i domaćih životinja, a sada ih najviše ugrožavaju gubljenje staništa te parenje s domaćim mačkama. Njihovih mješanaca sve je više, pa nestaju genetski čiste divlje mačke.

Iz istog zoološkog vrta odakle je Nori, onog u Neumünsteru, u Zagreb je stigao i jednogodišnji euroazijski dabar. On je smješten u privremenu nastambu gdje čeka useljenje u trajni dom. Nastamba za dabrove, naime, gradi se u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ koji je sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije. Lov na dabrove zbog krzna i kastoreuma doveo je krajem 19. stoljeća do izumiranja te životinjske vrste u mnogim zemljama Europe i Azije. Zahvaljujući reintrodukciji u prošlom je stoljeću populacija dabrova u prirodi obnovljena. Na taj je način vraćen dabar i u Hrvatsku.
Dabrovi su životinje kojima je neophodan stalni pristup vodi. Preferiraju spore tekućice i duboke stajačice. Riječ je o monogamnoj životinjskoj vrsti, a u kolonijama dabrova pari se samo jedan par odraslih jedinki.

Iz Minhena je u Zagreb stiglo šest patagonijskih mara čime će se povećati i genetski ojačati zagrebačka skupina mara. Među došljacima su dva mužjaka. Simpatični glodavci iz Njemačke koji podrijetlo vuku iz središnje i južne Argentine, na svijet su došli prošle godine. Njihova su imena Vitali, Vladimir, Vaiana, Viona, Valerie i Vivien.

– Ponosni smo što ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta slavimo uz ove nove životinje! Mare predstavljaju pampe Južne Amerike, a divlja mačka i dabar hrvatsku divljinu. Kolege iz Njemačke velik su trud uložili u pripremu životinja za put, a mi smo ih pažljivo dovezli u Hrvatsku i smjestili u naš zoološki vrt. Vjerujemo da će oduševiti naše posjetitelje te ih potaknuti da se i sami što bolje brinu o zaštiti prirode i divljih vrsta koje ju nastanjuju – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Svjetski dan divljih vrsta u Zoološkom će se vrtu obilježiti u subotu. Vrt je otvoren svakodnevno od 9 do 17 sati, a ulazak je moguć do 16 sati kada se zatvaraju blagajne.