Dinamo ne krši samo Statut, već i Zakon o športu

Autor:: Ante Perković 10/12/2010 0:48

Udruga građana NK Dinamo osim svog statuta krši i Zakon o športu. Do ovog podatka došli smo nakon što smo detaljno pregledali listu od 80 skupštinara NK Dinama koju su sve donevno, do njezinog objavljivanja od strane Ujedinjenih Dinamovih navijača, u klubu skrivali gore nego zmija noge.

Naime, članak 23. Zakona o športu jasno kaže kako članovi tijela športskog kluba – udruge za natjecanje ne mogu biti osobe koji su članovi uprave odnosno nadzornog odbora dioničkog društva prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Očito je da u Dinamu ne mare za taj članak. U Skupštini Dinama tako sjedi Bogdan Tihva koji je direktor tvrtke Man Importer i Auto Hrvatske, a njegova supruga zaposlena je u zagrebačkom kazalištu, kod Duška Ljuštine, jednog od velikih prijatelja Milana Bandića i člana IO Dinama.

Ante Perković-.--.-Tu je i Heinz Truskaller, Austrijanac koji je deset godina vodio Hypo Banku, a kasnije je kupio Daruvarsku pivovaru, a osim što je član Skupštine isto tako je član Izvršnog odbora Dinama koji je izravno odgovoran Skupštini.

Dakle, Heinz Truskaller odgovara sam sebi, što je apsurdno.

U Zakonu o športu stoji i da osobe koje su u posljednje tri godine kažnjene za kaznena djela ili prekršaje u športu i u vezi sa športom, kao ni osobe iz članka 13. ovoga Zakona.

U Skupštini sjedi i Srećko Ferenčak kontroverzni bivši glavni tajnik Hrvatske narodne stranke koji je bio nepravomoćno osuđen na kaznu od godinu dana zatvora. Osuđen jer je zajedno s Turkovićem od Grada Zagreba 1996. godine kupio zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a zatim ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu.

Iako je nepravomoćno osuđen i kao takav može sjeditit u Skupštini ipak je riječ o čovjeku koji je osuđen na godinu dana zatvora i kao takav prema mišljenju mnogih ne bi trebao sjediti u Skupštini.

Zakon o športu krši se i ako u klubu postoje osobe koje svojim djelovanjem mogu neposredno utjecati na sustav natjecanja u odgovarajućem športu, a osobito športaši koji su profesionalni prema članku 8. ovoga Zakona, menadžeri u športu, kao i osobe koje su to bile u razdoblju od posljednjih godinu dana.

Sam Zdravko Mamić je nekoliko puta rekao da je on najzaslužniji što se liga smanjila na 12 klubova, a o Vlatku Markoviću kao čelnom čovjeku HNS-a i jednom od glavnih ljudi koji odlučuju o sustavu natjecanja nije potrebno ni govoriti.

U Članku 34. u stavki 3 ovog zakona stoji da fizička ili pravna osoba kontrolira pravnu osobu ako ima pravo imenovati ili opozvati većinu članova uprave ili nadzornog odbora, odnosno drugog tijela koje upravlja ili vodi poslovanje te osobe ili  na neki drugi način prevladavajući utjecaj na tu osobu.

A Vesna Juraić, Ada Pernar, Amra Peternel, Vlatka Peras su zaposlenice u klubu. Redom, šefica računovodstva, tajnica kluba, zaposlenica marketinga kluba i još jedna tajnica kluba.

Ovo su tek neke od mnogih nepravilnosti u NK Dinamu, no pravosuđe i “neumoljiva borba protiv korupcije” Jadranke Kosor Mamića i ekipu uredno preskaču. Do kada?