Demurova `slikarska unuka´otvorila izložbu

Autor: Maja Gujinović 4/2/2010 7:13

Prva velika samostalna izložba mlade kiparice Ive Mihanović, koju je u predgovoru kataloga Ana Lendvaj pohvalno nazvala ‘slikarskom unukom’ Borisa Demura, otvorena je u srijedu u Galeriji Matice hrvatske. Uz zvuke bluesa  ‘uživo’Adama Semijalca iz benda ‘Bebe na vole’ brojni su uzvanici uživali u ‘rasplesanim’ tapiserijama i skulpturama.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Izloženi radovi u drvetu, konopcu, metalu s kombinacijama jarkih boja koji su se kroz kiparsko oblikovanje pretvorili u oznake osnovnih elemenata; vodu, vatru, zemlju i zrak pokazujući pri tome osnovnu inspiraciju mlade umjetnice – prirodu.

– Elementi međusobno komuniciraju, pa želi i to (s)likovno izraziti. Posebno je lijepa ideja dijaloga zvučnih i vodenih valova u kojem zvuk odašilje svoju vibraciju a voda to prevodi. Voda nevidljivo pretvara u vidljivo, zvuk pretvara u sliku koja se može pročitati – napisala je Lendvaj.

Radovi Ive Mihanović sretno plešu svoj boogie-woogie u Galeriji matice hrvatske

Kako je objasnila, kao i Boris Demur- rodotvorac pojma bio-geo-metrike, čiji se slikarski znak postale podzemne slike spiralnoga kretanja, tako se i Mihanović koristi logom, kao središnjim vizualnim pojmom svoje generacije. Umjetnica ga je imala na slikarskoj pameti i prije samog sadržaja, za kojim nije dugo tragala.

 Iz valovite grafike vlastitih inicijala koji mogu značiti i ‘ja sam!’ razvio se cijeli ambijent, ispunjen vrtložnom grafikom brojnih dvodimenzionalnih i prostornih radova.

– Cijela jedna soba posvećena je i zabavnijoj strani te potrage za intermedijskim jezikom. U njoj se logotipizira cijela obitelj društvenih tipova, odnosno geometrijskih tijela i njihovih mogućih segmenata. U njoj oni sretno plešu svoj nečujni boogie-woogie – opisala je Lendvaj.

Iva Mihanović rođena je 17. lipnja 1980. te živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo 2008. godine na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Slavomira Drinkovića. Dosad je Mihanović imala nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu,  a osim kiparstvom Mihanović se bavi i izradom nakita. Njeni radovi se mogu pogledati na internet stranici www.ivamihanovic.com. Izložba u Galeriji Matice Hrvatske bit će otvorena do 13. travnja.

>>> FOTOGALERIJU S OTVORENJA IZLOŽBE POGLEDAJTE OVDJE