Čović o stanu: To su već objavljivali, afere nema

Ivo Čović na hodniku Poglavarstva u društvu Ivana Mravka

Autor: Sanjin Španović 10/22/2010 23:53

Kada je Jadranka Kosor na konferenciji za medije otvorila aferu stanova u HEP-u iz doba Vlade Ivice Račana, odnosno SDP-a, svim dobro upućenim novinarima bilo je jasno da predsjednica HDZ-a u ratu sa SDP-om cilja na Ivu Čovića, predsjednika Uprave Zagrebačkog Holdinga i bivše predsjednika i člana Uprave HEP-a.

Čović je osoba od iznimnog povjerenja Zorana Milanovića i zato ga Kosor napada

-.-SDP-.-Čović je osoba od iznimnog povjerenja Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a i time se našao na tapeti HDZ-a koji javnost želi uvjeriti da su njihove afere jednake onima koje je imao SDP dok je bio na vlasti.

Jutarnji list u izdanju od subote objavio je kako je i Čović, jednako kao i njegov nasljednik Ivan Mravak, osoba o čijem iskazu ovisi Ivo Sanader, kupio HEP-ov stan u Novoj cesti u Zagrebu s popustom od 40 posto. Prema objavljenom faksimilu Čović je stan od skoro 92 kvadrata platio 607 084 kune, tj. 660 kuna po kvadratu.

Čović ne želi biti dio dnevno političkih prepucavanja

Podsjetimo, Novi list je nedavno napisao kako se Čović za dotični stan HEP-u obavezao isplatiti puni procijenjeni iznos od 1,17 milijun kuna i to u roku od 20 godina sa kamatom od dva posto.

Ivo Čović u petak navečer u razgovoru za naš portal rekao nam je kako je to stara priča i kako je on o njoj već sve rekao. U razgovoru je smireno želio dati dojam da ostaje pri svom ranijem stavu kako ovaj slučaj miriše na dnevno-politička prepucavanja u kojima on ne želi sudjelovati.

– To je stara afera koja je 2001. ili 20023. već bila na naslovnici Večernjeg lista. Tada je ta, pod navodnicima, afera trajala par dana dok se nije pokazalo da je sve bilo sukladno propisima- rekao je Čović za portal Zagrebancija i dodao:

Ivo Čović: Popust je bio za jednokratnu uplatu, a ja sam se opredjelio na obročnu

-.-Davor Hranjec-.-– Podsjetimo, već je utvrđeno da je HEP prodavao stanove, a ne djelio i to po tržišnoj cijeni i to zaposlenicima koji su u njima stnovali na temelju odluke Skupštine HEP-a iz 1998. godine (kada je još Tuđman bio na vlasti op.a.). Popust od 10 posto odobravao se za jednokratnu uplatu. Ja nisam imao popust jer sam se opredjelio na obročnu oplatu na 20 godina. Već 11 godina tako, a to ću i narednih devet HEP-u uplaćujem svaki mjesec oko 3 300 kuna, odnosno ondašnji 900 i nešto njemačkih maraka. Dakle nikakav kredit nidam dobio ni podigao – izjavio nam je Čović.

Već nekoliko dana svi SDP-ovci uvjeravaju da afere u ovom slučaju nema i da su ovo isključivo spinovi Jadranke Kosor.

– Čović možda loše vodi Holding, ali on je pošten čovjek koji ne krade – rekao nam je jedan SDP-ovac koji inače nije nimalo poklonik lika i djela Ive Čović te ga se ne libi i javno kritizirati.

Predsjedniku Uprave HEP-a Leo Begović nije se javljao na naše pozive.