Čokolada za tri kune, konzerva tune po pet: Food outlet otvoren i u Novom Zagrebu

Prvi hrvatski lanac food outleta Žabac danas je otvorio svoju petu trgovinu u Zagrebu, točnije u Travnom.

Foto: Press

Prvi hrvatski lanac food outleta Žabac danas je otvorio svoju petu trgovinu u Zagrebu, točnije u Travnom, na platou Mamutice. Na 400 kvadratnih metara ovaj food outlet prodavat će više od 1000 artikala mješovite robe različitih proizvođača, a to su štok proizvodi (višak različite robe prehrambenih proizvoda ili neke druge vrste robe) , lom proizvodi (oni proizvodi koji su oštećeni u proizvodnji ili kojima je oštećena ambalaža), i rok roba (proizvodi kojima uskoro ističe rok trajanja).

Posebnost ove trgovine je takozvani deterdžentomat, aparat za deterdžente u rinfuzi. To znači da kupci mogu doći s vlastitom ambalažom te u nju natočiti jedan od proizvoda. Tako se zapravo smanjuje uporaba plastične ambalaže i čuva okoliš.

Maja i Mario Žamboki započeli su ovaj startup projekt 2016. godine, a danas zapošljavaju 50 osoba. Otvaranjem petog Žabac food outleta ostvaruje se razvojna misija koja ima za cilj da se što manje hrane uništava.

U sklopu ove Žabac trgovine zaposlit će se osoba s posebnim potrebama u suradnji s Centrom za inkluzivne radne aktivnosti.

Ova ideja prepoznata je i od strane globalnog Instituta za istraživanje tržišta Euromonitor koji prati i analizira različite vrste društvenih i gospodarskih kretanja, pa tako i inovacije na području trgovine. Food outlet Žabac osvojio je 2017. godine drugo mjesto na svijetu u kategoriji “New concepts in retailing – Grocery” njihovog globalnog godišnjeg natječaja koji se provodi bez financijske upisnine u kategoriji.