Budite frajer, novcem od oglasa kupite lift vrtiću

Ivana Mlinar Horvat iz SDP-a

Autor: 12/20/2012 11:02

Zaiskrilo na samom početku aktualca Gradske skupštine. Gradonačelnik Milan Bandić iskoristio je prijedlog Jurice Meića da započne prepirku sa SDP-ovim zastupnikom. Naime, Meić je postavio pitanje Ivi Čoviću, predsjedniku Uprave Holdinga, što je učinio s obzirom na pad kreditnog rejtinga te kada će biti pokrenuto restrukturiranje te tvrtka, a Bandiću je predložio da se produži vrijeme jave rasprave o generalnom urbanističkom planu.

– Nije dobro da najvažniji dokument prostornog planiranja, a riječ je o GUP-u, upućujete u javnu raspravu između Božića i Nove godine. Samo osam dana imaju Zagrepčani da ga vide i rasprave o njemu – rekao je Meić i dodao da je produživanje roka za raspravu bilo minimalan jer je taj prijedlog dugo stajao u ladici. Bandić je izbjegao konkretan odgovor, već je krenuo u obračun s bivšim stranačkim kolegom.

– Ne znam što bih odgovorio jer mi se Meić obraća s gospodine, pa nisam siguran s kim komuniciram. Obraćajte mi se s gradonačelniče bez obzira na našu ljubav. Što se tiče kreditnog rejtinga, mi smo kolateralna žrtva pada rejtinga države. Postavljate opravdano pitanje što se događa s Holdingom – rekao je Bandić te nastavio kako on ne zna što se događa s tom tvrtkom jer je izbačen iz Skupštine Holdinga.

Čović je samo kratko kazao kako Uprava svakodnevno razmatra situaciju te čini sve da bi se riješio problem. Istaknuo je da su u stalnom kontaktu s predstavnicima Grada i da dogovaraju kako završiti započete projekte, od izgradnje društvenih objekta u Novom Jelkovcu do prodaje stanova u istom naselju.

SDP-ov Marin Knezović je kazao kako se sada pruža prilika da se završi takozvana zelena Lenucijeva potkova.

– Između dva svjetska rata izgrađen je hotel Esplanada i zgrada Zavoda za mirovinsko osiguranje. No to bi se moglo popraviti jer bi se umjesto baraka crvenog križa mogao izgraditi park. Barake su srušene, a umjesto njih smo dobili divlje parkiranje – rekao je Knezović.

Gradonačelnik je rekao da prihvaća ovaj prijedlog istaknuvši da nema zelenijeg i ekološki osvještenijeg čovjeka od njega.

Na Knezovića se nadovezao HDZ-ovac Tomislav Babić koji je pitao Bandića kada će se uložiti neki novac u Tržnice Zagreb. Istaknuo je i kako nije sanirano odlagalište amonijaka na Zelenoj tržnici te da to predstavlja opasnost za sigurnost grada.

-Znam da sete ekološki osviješteni pa se nadam da ćete osigurati sredstva da se sanira ova potencijalna ekološka bomba – rekao je Babić te nastavio:

– Grad Zagreb je vlasnik tržnice Dolac koja je jedna od turističkih atrakcija, a godinama nije ulagano u nju. Bandić je kazao kako je Babić malo pretjerao jer je opasnost od amonijaka puno manja, nego što on tvrdi.

– No, bez obzira na to, ja ću već danas poslati Kalinića da sve provjeri – kazao je Bandić, no, kako doznajemo, Pavle Kalinić trenutno nije u gradu, već se nalazi u Crnoj Gori pa je pitanje kada će ići u inspekciju.

Bandić je dodao i kako je on Peščeničanin te brine za taj dio grada više od 30 godina. Gradonačelnik je ovu prigodu iskoristio kako bi se pohvalio da je radeći u Ledu zaradio prvi ozbiljniji novac.

– U Ledu sam zaradio prvi novac, kao student sam ondje zaradio 5000 maraka – kazao je Bandić.

Ostaje pitanje što je radio u Ledu, ako se zna da su u to vrijeme plaće bile oko 200 maraka.

Također, Bandić je najavio kako će se Dolac sanirati već iduće godine.

– Ja sam jako vezan uz Dolac i sad se ovdje zaklinjem da neću ići tamo dok god se ne sanira jer ćete inače pričati kako je gradonačelnik sebi sanirao tržnicu – kazao je Bandić.

Posvađali se Bernardić i Bandić, SDP-ovci otišli iz dvorane

Nedostatak kvoruma prekinuo je svađu između Davora Bernardića i Milana Bandića tijekom aktualnog sata na sjednici Gradske skupštine. Do sukoba je došlo kada je Bandić samoinicijativno htio doći za skupštinsku govornicu kako bi nastavio svoju prepirku s Ivom Čovićem, predsjendikom Uprave Holdinga. Bernardić je pokušao zaustaviti gradonačelnika kazavši on ne može samoinicijativno uzimati riječ.

– Zagreb je kulturni europski grad, molim vas da budete pristojni i poštujete proceduru. Ne možete tako samo uzimati riječ – ponovio je nekoliko puta Bernardić, u čijem se glasu mogu primijetiti umor i težina te nastavio:

– Znam da sam mlađi, ali vi ste zbilja nepristojni.

Bandić se nije dao smest pa je došao za govornicu, no sjednica je prekinuta jer je veliki broj zastupnika izišao iz vijećnice pa nije bilo kvoruma.

Inače Bandić i Čović su se sukobili kada je Čović kazao da je Holding u problemima zbog preuzetih obaveza iz prethodnih razdoblja aludirajući time na ugovore koji su sklopljeni dok je u toj tvrtki predsjednik Uprave bio Slobodan Ljubičić -Kikaš, a predsjednik Skupštine Bandić.

Bandića je iznervirao ovakav odgovor Čovića te je zaprijetio kako će platiti oglas u novinama gdje će objaviti primopredajni zapisnik koji je napravljen kada je Čović preuzimao dužnost od Ljubičića.

U vijećnicu su ušli zaštitari, odnosno gradska straža, no nisu morali intervenirati jer je sjednica prekinuta i gradonačelnik se na kraju sam maknuo. Ubrzo je sjednica ponovno počela i to pitanjem SDP-ovke Ivane Mlinar Horvat.

‘Novcem za oglase ugradite lift’

Mlinar Horvat je, naime, podbola je Bandića zbog trošenja proračunskih sredstava za objavljivanja oglasa u medijima.

– Izjavili ste da istina nema cijenu, no izgleda da vaša istina je ima jer cijenu koju plaćaju građani Grada Zagreba. Zašto trošite gradski novac na to kad Zagreb ima svoje službeno glasilo, umjesto da ga potrošite tamo gdje je potrebnije – rekla je Mlinar Horvat te dodala da bi za cijenu jednog oglasa mogla platiti izgradnja lifta u dječjem vrtiću.

– Budite frajer pa umjesto na oglas potrošite novac za lift – rekla je SDP-ova zastupnica te dodala kako sumnja da bi Bandić naručivao toliko oglasa da ih plaća iz vlastitog džepa.

Bandić je svoj odgovor krenuo s objašnjavanjem kako on već 13 godina nema pravo na privatni život te nastavio s nabrajanjem što je on sve učinio za socijalu u Zagrebu.

– Što se tiče oglasa, Čović mi je dao šlagvort za objavu još jednog oglasa. Ja nemam svoju istinu, ja nemam dugog izbora da se borim protiv dezinformacija. Da imam drugog načina doći do javnosti nego plaćati oglase, to bih učinio – kazao je gradonačelnik.

Posljednji za skupštinskom govornicom bio je HSLS-ovac Alen Ostojić koji je predložio da se izradi strategija sigurnosti prometa u Zagrebu.

– Znam da to nije obaveza Grada Zagreba, ali mi smo uvijek dizali letvicu – rekao je Ostojić koji je podsjetio na tešku prometnu nesreću koja se dogodila na Donjim sveticama kada su poginuli sin i otac.

Gradonačelnik je kazao kako se već na tome radi te da će u siječnju zastupnicima biti održana prezentacija.

– Moramo to napraviti jer znam da vi ustrajete u onome što predložite – zaključio je Bandić. Time je ujedno i završio aktualni sat, nakon kojeg su zastupnici zatražili kratku stanku. Bernardić je dopsutio 15 minuta, no to se za sada ”otegnulo”.

Naime, zastupnici su otišli na primanje kod predsjednika Ive Josipovića, tako da za sada nema kvoruma u Skupštini, a prva točka o kojoj bi se trebalo raspravljati je proračun grada Zagreba za 2013.