Branitelji položili vijence na Oltaru domovine

Autor: Iva Nikšić 10/8/2013 16:51

Kao i svake godine Dan neovisnosti obilježen je i na Oltaru domovine gdje hrvatski branitelji već tradicionalno polažu vijence i svijeće za sve one koji su izgubili život prije 22 godine. Iako ovo pomalo zaboravljeno i zapušteno mjesto svoj značaj dobiva samo prilikom proslave Dana neovisnosti, uvijek se naglašava važnost ovog spomenika koji je svečano otvoren na Dan državnosti 1994. godine.

-Ovo je Oltar domovine i to je sjećanje na sve domoljube koji su se borili za neovisnost države Hrvatske – rekao je Zvonimir Mudručić, umirovljeni časnik hrvatske vojske.

Otkako je Hrvatska postala punopravna članica Europske Unije, braniteljima se život nimalo nije promijenio.

-Današnji dan za nas znači sve mrtve koji su dali svoje živote da bi se obnovila Hrvatska koja je mnogo puta dosad bila prodana a ljudi uvijek ginu za ponovnu neovisnost. Sloboda i neovisnost, to je ono najviše i najvažnije što može biti – objasnio je Ivan Pandža, bivši predsjednik zagrebačke udruge HVIDR-a.

Na ceremoniji je osim braniteljskih udruga Grada Zagreba nazočila i udruga udovica grada Zagreba koja je zajedno sa Željkom Dilberom, HDZ-ovim predsjednikom Odbora za branitelje zapalila svijeće u ime svih hrvatskih branitelja.