Bradata žena otvara peti Festival novog cirkusa

Jeanne Mordoj francuska je cirkuska umjetnica čija će predstava 'Éloge du poi' otvoriti 5. Festival novog cirkusa

Autor: Maja Gujinović 11/25/2009 17:24

Organizatori Festivala novog cirkusa koji počinje danas, 26. studenog, pripremili su uobičajenu dozu velikih iznenađenja, neobičnih predstava i iskustava kakvi se ne sreću svaki dan. Jubilarno peto izdanje festivala koji će trajati do 30. studenog, ove se godine bavi isključivo temom ženskog cirkusa.

Od bradate žene do praprapranećakinje braće Marx, od akrobatkinje s ogledalom do akrobatkinja bez odjeće, 5. FNC predstavlja umjetnice koje su se drznule otići dalje i inovirati žanr suvremenog cirkusa.

U pet festivalskih dana u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka – Scena Travno, te u dvorani Jedinstvo kraj Močvare, nastupit će inovativne umjetnice iz Francuske, SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Švedske, Kolumbije i Hrvatske.

Bradata žena koja daje život stvarima otvara festival-.-FNC-.-Jeanne Mordoj francuska je cirkuska umjetnica koja će predstavom 'Éloge du poi' otvoriti 5. Festival novog cirkusa.

Festival tako, večeras u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih, predstavom otvara francuske umjetnica Jeanne Mordoj koja će se u predstavi ‘Éloge du poi’ pojaviti kao bradata žena i podariti život mrtvim stvarima, te nas tako suočiti s tabuima ženstvenosti, smrti i različitosti.

Osim cirkuskih predstava FNC ove godine donosi i konferenciju ‘Žene i cirkus’ s predavačima s četiri kontinenta, ali i posebnom gošćom – Valerie Fratellini, kćeri prve francuske klaunese i osnivačice prve pariške cirkuske škole. Ovaj četvrtak na prvom danu konferencije u Akademiji dramskih umjetnosti, koja počinje u 14 sati, između ostalih, govoriti će Jessica Kendall iz Velike Britanije, Peta Tait iz Australije, Nataša Govedić i Ivan Kralj. Uz to organizirane su izložbe, radionice, partyji, filmske projekcije, sastanci međunarodnih mreža, kao i nastupe u off programu. Naravno, sve navedeno vezano uz cirkusku umjetnost.

Prigodni, recesijski popusti za vjernu publiku

Za svoju vjernu publiku organizatori festivala su pripremili popusne olakšice tako da komplet ulaznica za sedam izvedbi, stoji naime 300 kuna, odnosno 250 kuna za mlađe od 26, nezaposlene, umirovljenike i osobe s invalidnošću. No i cijena pojedinačnih ulaznica nije astronomska – predstave koje po svijetu igraju za daleko više eura, ovdje možete gledati po cijeni od 40 do 70 kuna.

Komplete ulaznica s 15 odnosno 30 posto popusta može se pribaviti u Francuskoj medijateci (Preradovićeva 5) koja se ove godine transformira u centralni festivalski punkt. Pojedinačne ulaznice mogu se kupiti i u Profil Megastoreu (Bogovićeva 7), te Integralu (Pothodnik). Ulaznice možete rezervirati na ulaznice@cirkus.hr ili na telefon 091/726-3878.