Borba protiv korupcije vodi se na svim razinama

Autor: Margarita Weisz 7/10/2015 0:05

Antikorupcijsko povjerenstvo prihvatilo je Plan aktivnosti kojim su predložene mjere za sprečavanje svih vrsta koruptivnog ponašanja. Plan aktivnosti odnosi se na kratkoročno razdoblje do 31. prosinca, a članovi Povjerenstva dali su svoje mišljenje na predloženi Program za suzbijanje korupcije u Gradu Zagrebu.

– Pretvaranje bivših društvenih tvrtki u privatne utjecalo je i na medije koje bi svakoako trebalo uvrstiti u Program za suzbijanje korupcije. Dobar dio medija prati pretvorbu aktivno i angažirano, dok je drugi dio medija žrtva upravo te politike – rekao je član Antikorupcijskog povjerenstva Vladimir Pezo.

– Jedan od problema ljudi koji rade u novinarstvu je neisplata plaća, a to je nešto s čime bi se mi u Gradu Zagrebu trebali ozbiljno pozabaviti. Mi moramo biti primjer jer Grad Zagreb sufinancira radijski i televizijski program – istaknuo je član Antikorupcijskog povjerenstva Davor Bernardić.

Korupcija se pojavljuje u svim područjima života, prisutna je u javnim institucijama, medijima, privatnom sektoru, politici i gospodarstvu.

– U trogodišnjem razdoblju imamo dovoljno vremena da se Gradski kontrolni ured angažira i odradi određene revizije i nadzor poslovanja te bi tako imali širi nadzor u okviru točke koja se odnosi na gospodarstvo – rekla je članica Antikorupcijskog povjerenstva Andrea Grgić – Halić.

Uništeno povjerenje teško je vratiti, a Antikorupcijsko povjerenstvo trebalo bi svojim aktivnostima pridonijeti općedruštvenom cilju, borbi protiv korupcije.