Bio je ovo veliki dan za tržište kapitala

Autor: Ivana Šimac 12/17/2014 17:51

Danas je u okviru Službenog tržišta započelo trgovanje dionicama jedne poznate turističke kompanije koja posluje u Hrvatskoj. Ovo ne bi bilo ništo čudno da se ne radi o sljedećim brojkama.

Gđa Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, istaknula je zadovoljstvo ovim uvrštenjem, s obzirom da Burza u svojoj prestižnoj kotaciji dobiva prvu turističku blue-chip dionicu s tržišnom kapitalizacijom od gotovo 2,5 milijarde kuna, 57% dionica u slobodnom opticaju (free-float) i preko 22.000 dioničara.

Unatoč nepovoljnom gospodarskom okruženju, hrvatski turizam raste iz godine u godinu, a upravo kompanije poput ove, pružaju burzovnim investitorima značajnu izloženost prema visokokvalitetnom segmentu hrvatskog turističkog sektora. Kompanija upravlja s 10% hrvatskog kategoriziranog smještaja i to na ključnim destinacijama u Istri, na otoku Krku i u Dubrovniku, a u zadnjih deset godina je investirala više od 2,3 milijarde kuna te pritom ostvarila prosječan godišnji rast prihoda od 7% i višestruko povećanje operativne dobiti.

U budućnosti spomenuta kompanija namjerava nastaviti s dosadašnjom ulagačkom politikom i dalje zadržati fokus na jačanju konkurentnosti turističkih proizvoda na strateškim tržištima te povećanju standarda kvalitete smještajnih kapaciteta i usluga. Kompanija planira nastaviti podupirati razvoj ponude u postojećim destinacijama te razmatra širenje na nove destinacije na Jadranu. Također, menadžment je odlučan u namjeri održavanja snažne kapitalne pozicije Kompanije i godišnje isplate dividende dioničarima.

Potpisivanje Ugovora sa Zagrebačkom burzom kao i predstavljanje razvojnih planova investitorima, predstavlja značajan novi korak u nastupu ovakvih turističkih poslovanja na domaćem tržištu kapitala. Uvrštenjem u Službeno tržište Zagrebačke burze povećat će se transparentnost poslovanja i kvaliteta komunikacije s investitorima te se na taj način uvrstiti u skupinu najkvalitetnijih hrvatskih izdavatelja.