Besplatan prijevoz za učenike zagrebačke županije

Kolegij župana zagrebačke županije

Autor:: Filip Kordić 12/2/2009 17:20

Zagrebački župan Stjepan Kožić na današnjem je kolegiju sa suradnicima predstavio prijedlog proračuna za 2010 godinu. Predviđeni proračun iznosi 295 milijuna kuna, što je 7 % manje u odnosu na predhodnu godinu. Župan je proračun opisao kao štedljiv, socijalan i razvojan. Govoreći o razvojnome dijelu naglasio je:

-Radili smo na tome da pomognemo poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Iz tog razloga ti će odjeli dobiti jednaka sredstva kao i u 2009. U planu je i razvijanje poduzetničke zone koja bi trebala ubrzati gospodarski rast u županiji.

Zamjenik župana Rudolf Vujević nadovezao se rekavši kako “živimou vremenu kojeg je zahvatila recesija”.

– Ovaj proračun rezultat je dugotrajnog dogovaranja između koalicijskih partnera. Svjesni smo da u ovim teškim trenutcima svaku kunu treba dva puta okrenuti.

Snježana Žunec vršitelj dužnosti pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb govorila je o subvencioniranju prijevoza za srednjoškolce, naglasivši kako je riječ o jednoj od najbitnijih stavki proračuna.

– Županija će subvencionirati prijevoz srednjoškolaca do 100 % ukupnog iznosa. Pravo na subvencije imati će samo učenici iz obitelji sa malim prihodima, odnosno oni kojima je to najpotrebnije. Iznos subvencije do sada je iznosio 50 % cijene prijevoza. Odluka je donesena kako bi se maksimalno pomoglo obiteljima sa malim prihodima.

Župan Kožić naglasio je da županija unatoč uštedama neće odustati od kapitalne izgradnje kao što su škole, sportske dvorane i vodovodna mreža:

– Cilj nam je biti prva županija u hrvatskoj po broju izgrađenih škola i sportskih dvorana – naglasio je Kožić.

Pročelnica za financije Ana Marin objasnila je da se u donošenju proračuna za 2010 vodilo računa o Vladinim smjernicama za uštede. Kao jednu od tih mjera najavljeno je i smanjenje plaća zaposlenicima županije za četiri posto.