Bandićeva ideja o predstojniku je protuzakonita

Josip Kregar

Autor: 10/24/2011 12:16

Odbor za kontrolu protuzakonitim je ocijenio prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se uvede novo radno mjesto u Gradskoj upravi. Naime, Bandić je zatražio reorganizaciju kojom bi se uvelo mjesto Predstojnika Gradske uprave. Predstojnik bi posredovao između gradonačelnika i pročelnika te brinuo da pročelnici izvršavaju zadane im poslove.

Ovakve izmjene morala bi odobriti Gradska skupština na sutrašnjoj sjednici. No kako stvari stoje, ovaj prijedlog neće naći podršku gradskih zastupnika, jer je skupštinski Odbor za kontrolu odbio ovakav prijedlog. Josip Kregar, predsjednik Odbora, istaknuo je kako je prijedlog protuzakonit.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-– Ovaj prijedlog je protivan Zakonu o izboru načelnika, gradonačelnika i župana te Statutu Grada kojim se predviđa da zagrebački gradonačelnik ima dva zamjenika te da ne može svoj legitimitet prebacivati na treću osobu. Prema zakonu gradonačelnik je odgovoran za sve što obavlja Gradska uprava te on ne može tu odgovornost prebaciti na nekog drugog – zaključio je Kregar.

Kregar je dodao kako Bandić ima običaj puštati da njegovi podčinjeni preuzimaju odgovornost za propuste Gradske uprave.

SDP-ovci Bandićev izvještaj primili na znanje

Na Odboru za kontrolu još se raspravljalo o polugodišnjem izvještaja o radu gradonačelnika. Kregar je tražio da se ovaj izvještaj odbije, jer kako kaže, unatoč velikom broju stranica iz njega se ne mogu vidjeti neke ključne stvari.

– Iz izvještaja se ne vide uzastopna kršenja zakona niti da je gradonačelnik u predizbornoj kampanji – rekao je Kregar.

No, SDP-ovci koji imaju većinu članova Odbora, odlučili su izvještaj ne odbiti već ga primiti na znanje. SDP-ovci su istaknuli kako bi odbijanje izvještaja značilo da gradonačelnik mora poslati novi izvještaj, a to ne bi riješilo problem načina upravljanja Zagrebom.

– Ne bi se mogli samo odbiti izvještaj o radu gradonačelnika, takav potez traži korak dalje, a to je  raspisivanje referenduma o opozivu gradonačelnika – rekao je Jurica Meić (SDP) te dodao kako to po sadašnjem zakonu nema smisla jer je gradonačelnika praktički nemoguće smijeniti.

– Moramo se strpjeti 60-ak dana kada će se taj zakon izmijeniti te će opoziv biti moguć – zaključio je Meić.