Bandić poželio Račana kupiti mjestom veleposlanika

Svakog petka čitajte novu kolumnu Političkog mazohista

11/27/2009 11:05

Fakti

Tin Banić-.--.-Ako ti ne dođu sami, nagovaraj ih. Ako ih ne možeš nagovoriti, kupi ih. Takvim se ponašanjem Milan Bandić održao devet godina na vlasti u Zagrebu, takvim ponašanjem namjerava dobiti i predsjedničke izbore.

Nije, međutim, u pitanju obično dijeljene darova zahvalnom narodu koji će za mu za par kandelabra, fontanu ili rashodavano navalno vozilo dati glasove. Bandić je u akciji kupovanja ključnih igrača političke scene, a najzanimljivi su mu naravno SDP-ovci.

Pritom mu oni možda neće donijeti previše glasova, ali bi zato mogli poniziti njegovog arhidušmanina Zorana Milanovića, a to je Bandiću gotovo jednako slasno kao i mogućnost da kuhare u Vili Zagorje natjera da plućica na kiselo kuhaju po njegovom receptu (probao sam ga, i nije baš nešto posebno).

Dok Milanović s prvog kata bijele kule na Iblerovom trgu pokušava Bandiću podmetnuti nogu i više se nego kampanjom Ive Josipovića bavi provjeravanjem tko je od njegovih članova pružio ruku zagrebačkom gradonačelniku ovaj se iako na turističkom obilasku Hrvatske stigne baviti ozbiljnim spletkama.

Tako je nedavno Ivana Račana, sina puno poznatijeg Ivice, pozvao da mu se pridruži u kampanji. Zauzvrat mu je ponudio ni manje ni više nego ambasadorsko mjesto u Washingtonu.

Da mu se Ivan pridruži Milan bi dobio tri stvari.

Prvo, užasno bi iznervirao Zorana, iz centrale SDP-a bi od njegovih bolnih urlika pobjegao svatko koga ne bi pokosio u bijesnom mahnitanju.

Drugo, Bandić bi si vratio partijski legitimitet i predstavio se, što uporno pokušava ali mu nikako ne polazi za rukom, kao pravi nasljednik Ivice Račana. To je pokušao i lažući da posjeduje stranačku iskaznicu s rednim brojem 2, ali je zaboravio da Milanović posjeduje šifre za ulazak u SDP-ovu bazu podataka s popisom svih članova pa je brzo dobio zidarsku šamarčinu.

Treće, razorio bi kampanju Ive Josipovića. Ivan Račan je Josipovića isisao iz prsta, čak i više nego Milanovića, i predsjedniku stranke ga predstavio kao idealnog kandidata. Josipović mu je zahvalio šutnuvši ga iz kampanje, iako je njegova agencija Maksima više nego uspješno za Mesića odradila reizbor, što mu Račan neće oprostiti.

Ipak, Bandićev šoping nije uspio. Račan je bez obzira na sve ostao uz stranku.

Komentar Ivana Račan pročitajte u članku: Račan o Bandićevom pozivu: To je irelevantno

Fikcija

Proteklog tjedna pojavilo se i nekoliko zanimljivih, ali ipak neistinitih tračeva.

Najmanje tri novinske redakcije pokušavale su dokazati da je Bandića prepun HTV jer je toj kući prije par mjeseci darovao 5.000 kvadrata zemljišta. Ispostavilo se da je samo proveo ugovor iz ’80.-ih godina.

Pojavile su se, pa i na ovom portalu, glasine da SDP želi smijeniti Ivu Čovića s mjesta šefa Holdinga. Iako, bi Čovića trebalo smijeniti jer je nesposoban od toga ipak neće biti ništa. Jedan je utjecajni zagrebački političar šef Holdinga opisao ovako: “Stavi ispred Ive hrpu od 400 tisuća eura i ni jedan cent ti neće pofaliti, ali ni jedan novi neće stvoriti.”.

Šuškalo se i tome da Zvonimir Šostar i Slavko Kojić napuštaju Bandića i na Iblerovom mole da ih se primi natrag u toplo stranačko okrilje – još jedna ne pretjerano inteligentna izmišljotina.