Bandić pokušava postati vođa trećeg puta

Vidoje Bulum i Milan Bandić

Autor: 5/6/2011 11:35

Već nekoliko puta gradonačelnik Milan Bandić je kazao kako je on postignuto nezamislivo, a to je spajanje političkih oponenata HDZ-a i SDP-a.

– Trebao bih dobiti Nobelovu nagradu jer sam spojio HDZ i SDP – kazao je gradonačelnik ustvrdivši kako su se sve stranke udružile protiv njegovog modela nove socijalne pravednosti, a riječ je novom načinu izračuna cijena vrtića i prava na socijalnu pomoć.

Alternativni lider

Posljednji puta sličnu tezu je iznio u srijedu za govornicom Gradske skupštine kada je nakon izlaganja gradskih zastupnika kazao kako su zbog njega u istom košu HDZ-ovka Danira Bilić i HNS-ovac Radimir Čačić. -.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-

Bandić zapravo na ovaj način pokušava sebi stvoriti politički prostor i afirmirati se kao alternativnog lidera postojećim političkim elitama. U svojim govorima on želi građanima poručiti da su etablirane desne i lijeve političke opcije zapravo jednake za razliku od njega koji ima zaseban politički program.

Zagrebački gradonačelnik zapravo pokušava steći legitimitet vođe neke druge političke opcije koje neće pripadati bloku HDZ-a i SDP-a, riječ je o opciji koju se često naziva treći put.

Priča oko trećeg puta, koji bi bio alternativa postojećim političkim blokovima koje predvode HDZ i SDP, postaje sve aktualnija kako se približavaju parlamentarni izbori. Nekoliko političkih opcija je pokušalo zauzeti taj politički prostor. Najglasniji u tome su HSLS-ovci koji su nakon izlaska iz vladajuće koalicije na državnoj razini najavili kako će oni biti taj treći put koji će ponudili nešto drugačije od onoga što se trenutno nudi na političkom tržištu.

Nije politički definiran

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Velimir Srića navodi da ne vidi Bandića kao neku konkurenciju.

– Zar možete zamisliti da se neka osoba dvoumi za koga će glasati za Bandića ili mene? – kaže Srića i dodaje kako su njih dvojica potpune krajnosti: -.--.-

– Za njega će glasati krajnji desničari koji su slabije obrazovani, a imaju određenu socijalnu osjetljivost.

Srića ističe da je Badnićev problem što nije politički definiran te da ujedno pokušava zastupati stavove desnice i ljevice.

– Riječ je o klasičnom populizmu – kaže Srića.

Na kraju dodaje da su se sve političke stranke u Gradskoj skupštini digle protiv Bandića zbog njegovog lošeg vođenja grada koje se bazira na pogodovanju i klijentelizmu.

Nezavisni gradski zastupnik Josip Kregar će vrlo vjerojatno izaći na parlamentarne izbore s nekom svojom listom. Tu listi neki vide kao potencijalne predstavnike trećeg puta koji bi okupila nezadovoljnike postojećim stanjem.

Kregar kaže da ne vidi Bandića kao nekog vođu trećeg puta. Prema njegovom mišljenju posljednji potezi koje Bandić povlači za cilj imaju stvaranje alibija za njegov angažman u HSS-u.

– Također HSS-ovci moraju imati nekakvo objašnjenje svojim biračima zašto surađuju s Bandićem – kazao je Kregar.