Balašević mjesečno u Zagrebu zarađuje 610.000 kuna

Đorđe Balašević

Autor: Bojana Križić 11/15/2009 21:01

Ljubav prema Zagrebu i želja da “još jedanred prođe Ilicom”, Đorđu Balaševiću veoma je isplativa. Zagrebačka ju publika kupuje za čak 36 500 kuna na sat.

Naime, “Panonski mornar” od ožujka četiri puta mjesečno održava predstave u kazalištu Kerempuh u sklopu predstavljanja svoje nove knjige ‘Kalendar mog djetinjstva’. Jedna od 510 stolica tada stoji 250 kuna, što znači 127 500 kuna zarade po predstavi, ili mjesečna ‘plaća’ od 127 500 . Četiri koncerta mjesečno, devet mjeseci rada i zarada od 4 600 000 kuna do sada. Uračunamo li u to i predstave koje će se održati u prosincu, dakle još četiri, godišnja bruto zarada u Kermpuhu iznosi mu 5 200 000 kuna.

Unatoč dobroj zaradi, nova godina će donijeti nove poslovne odluke, najavljuje njegov menadžer Robert Zadravec.

– Najvjerojatnije nećemo ići dalje s koncertima u Kerempuhu. Zadnja dva biti će 29. i 30. prosinca. Sada krećemo s filmom ‘Priča o Vasi Ladačkom’ kojemu je prikazivanje u Srbiji odgođeno zbog epidemije svinjske gripe, najvjerojatnije će krenuti nakon Nove godine – kaže nam Robert Zadravec, menadžer poznatoga kantautora. U filmu su angažirana dva poznata hrvatska glumca: Rade Šerbedžija i Mustafa Nadarević, a biti će to ujedno i glumački debi Balaševićeve kćeri Jovane.

Ipak, zagrebačka publika ne žali ni kune dane za koncerte. Monodramom isprekidanom hitovima kao što su “Lepa protina kći”, “Priča o Vasi Ladčkom“, “Sin jedinac”, “Tri posleratna druga”, “Anđela” i “Marim ja” Balašević je Zagrepčanima okrenuo ringišpil u glavi, a sudeći po prodaji karata vožnja još traje.

– Da, prvi puta sam ovdje jer nikako nisam mogla doći do karte, a nisam ni iz Zagreba pa mi je malo teže organizirati put, ipak, ovaj koncert vrijedi svake utrošene kune – priča nam jedna od obožavateljica netom nakon koncerta.

Karte su rasprodane se tjednima unaprijed. Osim u Zagrebu, Đole je ovoga ljeta nastupao u Rijeci i u Puli, na Brijunima, a do karata je bilo gotovo nemoguće doći – što zbog broja, što zbog cijene.

Princip predstave uvijek je isti, Balašević za mikrofonom pjeva i priča dogodovštine iz svoga života u socijalističkoj Vojvodini u pratnji glazbe klavijaturista Aleksandra Dujina. Ipak, publika kaže da je svaki puta doživljaj drugačiji.

-.--.-– Priče se ponekada i ponavljaju, mnoge sam već vidjela na snimkama na internetu. No doživljaj je svaki puta drugačiji. Ne može mi se skinuti osmjeh s lica ni sad, pola sata nakon završetka koncerta – objašnjava ljubitelj Balaševićeva rada.

Uz priče o njegovom životu Balašević često poseže i za aktualnim događajima, pa nije propustio komentirati dvostruki nastup Halida Bešlića u zagrebačkoj Areni.

– Pročitao sam u novinama da se 23. o Zagrebu održava koncert jednoga narodnjaka. Kasnije čujem da se održava 24. 10. Pomislio sam, ja sam u totalnom sosu. Kad shvatim da je on dva dana za redom održao koncert. Ipak ste vi ti koji su u sosu – podsmjehnuo se kantautor, ne osvrnuvši se na broj koncerata koje je on održao.

A za sve dječake, a i djevojčice željne uspavanke Balašević pjeva još dva puta ovoga mjeseca – u ponedjeljak 23. i utorak 24.