Andrija Mikulić: “Spalionica otpada u Resniku je problem, a ne rješenje”

Kada uzmemo da bi stvarnim stvaranjem uvjeta za razvrstavanje otpada, godišnje prema svim analizama proizvodili otprilike 60 tisuća tona otpada, onda je jasno da spalionica na Resniku sa 6 puta većim kapacitetom nije nikakvo rješenje

Nakon što je završila rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba, ponovno se aktualiziralo pitanje gradnje spalionice otpada u zagrebačkom naselju Resnik. Naime, predloženim izmenama u Prostorni je plan Zagreba uvrštena i lokacija Centra za gospodarenje otpadom sa spalionicom.

Na tu se temu oglasio i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

“Gradnja spalionice na Resniku realno je problem, a ne rješenje. Takvo bi postrojenje za termičku obradu bilo predviđeno za ‘spaljivanje’ između 300 i 400 tisuća tona otpada. Kada uzmemo da bi stvarnim stvaranjem uvjeta za razvrstavanje otpada, godišnje prema svim analizama proizvodili otprilike 60 tisuća tona otpada, onda je jasno da spalionica na Resniku sa 6 puta većim kapacitetom nije nikakvo rješenje”, smatra Mikulić koji traži cjeloviti pristup rješavanju jednom od gorućih problema Zagreba – otpadu.

“Postojeće odlagalište na Jakuševcu ima puno veću predispoziciju da se poveže s tamošnjom toplanom te da stvarno iskoristimo otpad za proizvodnju energije koja bi zasigurno dovela do smanjivanja računa svim građanima. Struka je ta koja uvijek mora imati zadnju riječ kod ovakvih pitanja. Zagrepčanima treba zaista omogućiti sve uvjete da razvrstavanje otpada bude dio njihove svakodnevice, a ne nečija želja ili molba”, stoji u priopćenju za medije koje potpisuje Andrija Mikulić.

Udruga za zaštitu okoliša Resnik protivi se predloženim izmjenama i kaže kako je riječ o nezakonitom postupanju.

“U doba kad se Europa i svijet okreće obnovljivim izvorima energije i cirkularnoj ekonomiji, kad su spalionice dokazano najskuplji i najopasniji način „rješavanja“ otpada, Grad Zagreb ih ugrađuje u svoje dokumente prostornog uređenja, bez Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba i suprotno javnom interesu”, smatra Branka Genzić Horvat, predsjednica UZOR-a.