Analiza kandidata za gradonačelnika Ivanić Grada

Autor: mr.sc. Ljiljana Buhač 5/31/2013 12:20

Nastavlja se politička utakmica u Hrvata za drugi krug lokalnih izbora. Negdje je bilo vrlo tijesno za pobjedu u prvom krugu. To se dogodilo i u malom lijepom gradu Ivanić Gradu. Za vrlo mali broj glasova za pobjedu u prvom krugu koalicijski kandidat (HDZ,HSS,HČSP) Javor Bojan Leš nije prošao i ulazi u drugi krug sa SDP-ovim kandidatom Borisom Kovačićem. Birači Ivanić Grada su jasno poslali poruku da su spremni za promjene.

-.-Ivanic-grad.hr-.-Što reći o kampanjama dvaju kandidata u prvom krugu i kampanju u drugom krugu? Tijekom kampanje u prvom krugu lokalnih izbora mogao se steći dojam da se Kovačić nije baš pretjerano trudio prezentirati svojim sugrađanima i ponuditi nešto novo i uvjeriti ih da je on ta osoba koja bi trebala i dalje voditi grad. Bio je siguran u svoju pobjedu. Kampanja mu je bila bez okusa, boje i mirisa, nije bilo jasno artikuliranih poruka niti je građanima prezentirao program. Trud se isplatio kandidatu Javoru Bojanu Lešu. Aktivnost i prisutnost među sugrađanima, jasne poruke koje je slao i program koje je prezentirao građani su jasno honorirali visokim postotkom glasova. Shvatio je Leš da što više saveznika, to više izvora informacija, a dostupnost informacijama je od presudnog značenja za uspjeh. Građani su njegovi saveznici.

Drugi krug kampanje vrlo je zanimljiv. Kovačić je započeo kampanju s napadima, kako na protukandidata, tako i na same sugrađane. Pa je tako u emisiji na Radio Sljemenu pokazao vidovnjačke sposobnosti zašto protukandidat nije došao na sučeljavanje i izjavio: ”….ljudi ne vide što se sve uradilo, ako im stalno ne ponavljate brzo zaborave, … zaborave kojim su ulicama išli na izbore….”. Ono što građani ne vole, a to je kampanja i izjave kandidata koji se vode na osobnoj razini. Tijekom cijele emisije se bavio svojim kandidatom i njegovom obitelji od sedmog koljena, pokazao zavidne vidovnjačke sposobnosti na principu što bi bilo kad bi bilo i ono najvažnije vrijeđao je inteligenciju svojih građana (građani ne vide niti ne pamte) od kojih očekuje glasove. Nastavi li Kovačić s takvim istupima, Leš ne treba niti krenuti u kampanju jer će za njega to odraditi aktualni gradonačelnik. Konfucije je rekao: ”Zbog jedne riječi čovjeka često smatraju mudrim, a zbog jedne riječi često ga smatraju glupim. Uistinu moramo dobro paziti što govorimo”. Tijekom emisije je Kovačić pokazao nestrpljivost, nervozu i da je loš slušač. Nema strpljenja da sugovornik dovrši pitanje i misao, nego jednostavno upada u riječ, dovršava njegove rečenice, prekida sugovornika, komentira prije nego što je druga osoba dovršila svoju izjavu, pretjeruje s povratnom informacijom i daje previše komentara. Trebao bi imati na umu da imamo dva uha i jedna usta. Osoba koja dobro sluša nije samo omiljena, nego nakon nekog vremena nešto i zna (Wilson Minzer). Nestrpljenje i ne slaganje s sugovornikom pokazuje neverbalno, na način da počne čistiti nevidljive mrvice s odjeće. Slobodno ga tada upitajte s kojim dijelom pitanja ili odgovora se ne slaže. Nastupi su mu neuvjerljivi, neusklađenost govora i tijela. U drugi krug Leš ulazi sigurnije.

-.-Zagrebancija.com-.-Javor Bojan Leš pripada mladim političarima koji znaju što je strategija poslovanja i to je pokazao kroz kampanju i to su građani prepoznali. Sistematiziran i strukturiran. Bavljenje sportom (rukometom) i sportska disciplina mu zaista pomažu u kampanji. Prepoznao je da samo timskim radom može postići rezultat i da je broj jedan mali broj. Dobro je artikulirao poruku u kojem smjeru će voditi grad. U javnim nastupima mu nedostaje mu malo strasti i srčanosti. Shvatio je Leš na vrijeme Machiavellijevu poruku: ”Čovjek nikada ne smije otkriti svoje namjere, a svejedno treba svim silama stremiti k ostvarenju svojih želja”. Javni nastupi su mu odmjereni, dobro sluša i samozatajan je. Leš pripada istraživačkom tipu osobe. Te osobe su društvene, komunikativne, ambiciozne, željne moći i utjecaja. Odgovorne su i praktične, iskrene. Karakterizira ih marljivost koja graniči s radoholičarstvom i zbog te osobine ponekada mogu biti teški suradnici. Željni su prodora u nepoznato, nezavisni i vrlo prilagodljivi. Odlučna akcija im je pokretačka snaga. Dobro je znati da ”Nema tog vjetra, koji bi bio naklonjen onome tko ne zna kamo plovi”, rekao je Michael de Montaigne.