AKTIVISTI I AKTIVISTKINJE ZELENE AKCIJE: Građani i građanke Zagreba guše se u smeću!

Ogorčeni građani_ke koji žele odvajati otpad masovno su putem društvenih mreža digli glas protiv ovakvog neodgovornog gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića

Gradska vlast mora žurno prionuti prema rješavanju nagomilanih problema putem uspostave kontroliranog sustava odvajanja otpada na kućnom pragu, reorganizacije odvoza i pravedne naplate prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada.

Poruka je to koju su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije uputili danas na akciji ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba. Upozorili su na alarmantno stanje s gomilanjem smeća diljem  Zagreba koje je posljedica višegodišnjeg zanemarivanja prioriteta u gospodarenju otpadom. Simbolično su performansom prikazali kako se građani i građanke guše u smeću.

Zbog nesposobnosti gradske vlasti da ispregovara isplativ ugovor o preuzimanju plastičnog otpada, prestalo je pražnjenje kontejnera što je rezultiralo stotinama divljih deponija diljem Zagreba. Ogorčeni građani_ke koji žele odvajati otpad masovno su putem društvenih mreža digli glas protiv ovakvog neodgovornog gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića.

– Trenutna situacija je kulminacija neučinkovitog sustava odvojenog prikupljanja otpada baziranog na spremnicima bez kontrole gdje često dolazi do miješanja otpada što je dovelo do imenovanja Zagreba europskomhttp://zelena-akcija.hr/hr/programi/otpad/zagreb_eu_prijestolnica_smeca prijestolnicomhttp://zelena-akcija.hr/hr/programi/otpad/zagreb_eu_prijestolnica_smeca smeća. Očigledno cilj gradonačelnika Bandića nije uspostaviti sustav prilagođen građanima i građankama i zaštiti okoliša, već pljačkanje građana_ki kroz račune i pogodovanje interesnim skupinama koje se bogate na ovakvom manipuliranju s otpadom – poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

 

 

 

 

 

Eskalirajuća situacija s plastičnim otpadom koji Gradu Zagrebu umjesto zarade generira gubitak u korist tvrtke CIOS, ogledni je primjer dugogodišnjeg neodgovornog postupanja s otpadom u Zagrebu. Unatoč tome što ta tvrtka godinama nizom požara zagađuje okoliš, te je USKOK podignuo optužnicu zbog namještanja poslova s gradonačelnikom Bandićem, uporno ju se uključuje u raznorazne poslove gospodarenja otpadom u Zagrebu.

– Godišnje se na Jakuševac baca više od 150 milijuna kuna vrijednih sirovina, priprema se gradnja centra za smeće vrijednog više od milijardu kuna, a istovremeno gradska vlast licemjerno tvrdi da su unaprjeđenje odvajanja i pravedna naplata preskupi. A vjerojatno im je preskupo je zbog gubitka zarade onih koji se bogate na poslovima sa smećem i kojima ne bi dobro došao uređen i kontroliran sustav odvajanja i reciklaže – nadodao je Košak.

Žalosno je što je tek na snažan pritisak građana i građanki gradsko komunalno poduzeće počelo prazniti kontejnere i raditi svoj posao.

– S obzirom na poznatu povijest i planove za budućnost sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu, ovakve nas scene opet očekuju, a očekuju se i drastične kazne iz EU koje će morati plaćati građani_ke – zaključio je Košak.

Zelena akcija zahtijeva od gradskih vlasti da izmijene postojeću štetnu Odluku o načinu prikupljanja otpada i štetan Plan gospodarenja otpadom, odustanu od postojećeg nefunkcionalnog sustava te žurno osiguraju sustav kontroliranog odvajanja otpada na kućnom pragu i pravednu naplatu po količini miješanog otpada.

 

Press materijal