Ako pijete ne vozite: Večeras se iz izlaska vratite povoljnije ili besplatno

Uber će kao partner projekta sudionicima akcije pokloniti vožnju u iznosu do 50 kuna.

Foto: Ilustracija

Osmo izdanje međunarodnog projekta ”Europska noć bez nesreća” provest će se ovaj vikend u noći sa subote na nedjelju u Hrvatskoj. Alkohol je jedan od opasnijih ubojica u prometu, a cilj je ponovno upozoriti na njegovu štetnost konzumiranja i vožnje automobila. Organizator hrvatske inačice spomenutog projekta je udruga Sigurnost u prometu, s partnerima, a to su u Fakultet prometnih znanosti u čijim je prostorijama danas predstavljen program i Uber koji se uključio ovu godinu.

Projekt je pokrenut 1995. godine u Belgiji, a organizira se svake godine u noćnim klubovima diljem Europe, treće subote u listopadu s osnovnim ciljem senzibiliziranja mladih vozača na odgovorno ponašanje u prometu i jasnom porukom da konzumacija alkohola i vožnja ne idu zajedno, odnosno ako se već i planira slavlje onda bi trebali planirati i siguran povratak kućama.

“Ovim putem pozivamo sve posjetitelje noćnih klubova Žabac iz Zagreba i Trocadero i Revelin iz Dubrovnika, u kojima će se provoditi akcija, da se uključe u istraživanje jer će time i direktno utjecati na sigurnost cestovnog prometa, a sve sudionike u prometu te večeri pozivamo na odgovorno ponašanje kako bi ova noć zaista bila bez nesreća”, kažu organizatori.

Akcija se provodi u dvije faze. Prvo na ulazu u noćni klub vršnjaci mladih vozača starosti od 17 do 29 godina ohrabruju svaku grupu posjetitelja da odabere pojedinca koji će se obvezati da prilikom noćnog izlaska neće konzumirati alkohol, kako bi na kraju provoda na siguran način odvezao društvo doma.

“Takvom odgovornom pojedincu/vozaču volonteri će na ulazu u noćni klub staviti odgovarajuću narukvicu radi lakšeg prepoznavanja u trenutku napuštanja noćnog kluba. Kada odgovorni vozač napušta noćni klub volonteri mu na dobrovoljnoj osnovi ponude anonimno provođenje alkotesta. Ako je rezultat alkotesta u okviru zakonom dopuštenih granica koncentracije alkohola u dahu, tada on dobiva odgovarajući mali poklon organizatora”, pojasnio je samu provedbu Georg Davor Lisicin iz udruge Sigurnost u prometu.

Foto: Press

Alkotestiranje drugih posjetitelja u trenutku napuštanja noćnog kluba provodi se na dobrovoljnoj i anonimnoj osnovi, te se izmjereni rezultati bilježe u tri skupine (0,0, od 0,0 – 0,5 i > 0,5 i više mg/l).

Ovu je godinu napravljen i korak više. Tako će se zahvaljujući ostvarenoj suradnji s Uberom ove godine svim pojedincima kojima je utvrđena nedopuštena koncentracija alkohola u dahu, po prvi puta ponuditi mogućnost povoljnijeg ili besplatnog korištenja Ubera kako bi na siguran način stigli do svojih odredišta. Uber će kao partner projekta sudionicima akcije pokloniti vožnju u iznosu do 50 kuna.

Također treba naglasiti da se Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj obilježava 21. listopada, a udruga Sigurnost u prometu, time i Republika Hrvatska, aktivno sudjeluje u projektu od 2012. godine uz potporu Europske komisije, European Youth Foruma i asocijacije ”Responsible young drivers”.