Akademija je izvor svih problema u našem kazalištu

Miran Kurspahić

Autor: Maja Gujinović 11/18/2009 13:18

Prošle je nedjelje predstavom ‘Zadatak’ mladi redatelj Miran Kurspahić još jednom pokušao položiti posljednji ispit na Akademiji dramskih umjetnosti. Iako je njegov mentor Branko Brezovec izašao prije kraja predstave, Kurspahića to uopće ne brine.

Opširnije o tome možete pročitati u članku: Postavio dvije predstave u sedam dana i opet pao na ispitu. Dapače, nakon interaktivne predstave o neuspjeloj revoluciji, na tekst njemačkog dramatičara Heinera Müllera, već ovaj četvrtak čeka ga premijera njegove predstave ‘Žrtve zemljopisa’.

I to još jednom u Tetaru &TD. U pauzi između probi predstave u kojoj i sam glumi, i ususret premijeri, porazgovarali smo s ovim zanimljivim autorom, po mnogima novom nadom hrvatskog kazališta.

Kako je prošao “Zadatak”? Da li ste ga uspješno izvršili?

– Nemam još nikakve reakcije od profesora, nitko mi se nije javio. Ništa ne govore.

Pokušavate diplomirati već neko vrijeme. Što vas spriječava?

– Ova predstava nije moj diplomski rad kako mnogi pišu. Radi se o mom zadnjem ispitu na Akademiji pod nazivom Suvremena i inovativna režija čije tajne razumije samo Branko Brezovec koji drži taj kolegij. Ispit sam pokušao položiti već dva puta.

Da li bi vam bilo krivo da nikada ne završite Akademiju dramskih umjetnosti?

– Apsolutno mi to ne bi ništa značilo. Očito je da ja radim i bez te diplome. No znači  mojim roditeljima i njima za ljubav ću to napraviti. Ipak me smeta ta nepravda.

Što biste mijenjali na Akademiji?

– Sve. Akademija je osnovni generator problema hrvatskog kazališta. Nužna je reforma. Ali akademija je monopolist, a kada imaš monopol naravno da želiš da stvari ostanu kakve jesu.

U predstavi ‘Žrtve zemljopisa 2 – povratak žrtve’ ste u isto vrijeme i režiser i glumac? Da li je to naporna kombinacija?

– To je zapravo divno ako možeš. Ja sam control freak a u ovoj situaciji imam priliku sve pratiti iznutra.

Opširnije možete pročitati u članku: Postavio dvije predstave u sedam dana i opet pao na ispitu.