U parku Bundek otkriven spomenik oca bugarske književnosti

Gradonačelnica Grada Sofije posjetila je Zagreb kako bi prisustvovala svečanosti otkrivanja spomenika jednom od najistaknutijih bugarskih pisaca Ivanu Vazovu, ali i podijelila iskustva i dobre prakse sa zagrebačkim gradonačelnikom

Izaslanstvo Grada Sofije, koja je trenutni domaćin predsjedavanja Vijeća Europske unije, podijelilo je svoja iskustva s gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovim suradnicima, kako bi ih pripremili na predsjedavanje Vijećem koje Hrvatsku očekuje 2020. godine.

– Zagreb je prekrasan grad, jako zelen i čist ali ima dosta sličnih izazova kao i Sofija. U području kulture imamo jako dobru suradnju, međutim ono što je bitno jest kvaliteta zraka i promet. To su izazovi svim velikim gradovima, no mi smo se dogovorili s gradonačelnikom da zajedno poradimo na tim problemima – istaknula je Yordanka Fandakova, gradonačelnica Grada Sofije.

– Teme koje su danas posebno u našem fokusu su iskustva Sofije u predsjedanju Vijećem Europske unije te niz drugih komunalnih tema. Promet u mirovanju jedna je od tih tema, dobri primjeri koje možemo podijeliti i jedni od drugih puno naučiti – dodala je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Na sastanku se razgovaralo i o iskustvima koje Grad Sofija ima u izgradnji metroa.

– To je nešto što Gradu Zagrebu tek predstoji te smo u prosincu 2017. godine preliminarno započeli razgovore s Gradom Sofijom kako bi naši stručnjaci iskoristili najbolja iskustva koja Grad Sofija ima na tom području – izjavila je Pavičić Vukičević.

No, glavni razlog posjeta Zagrebu, bio je otkrivanje spomenika oca bugarske književnosti u Aleji pjesnika u parku Bundek.

– Sredina 19. stoljeća za Europu, ne samo u književnom i povijesnom, već i u političkom i društvenom smislu označavala je buđenje nacionalne svijesti, a ta se svijest u mnogim narodima iskazivala upravo kroz standardizaciju i ljubav prema nacionalnom jeziku. Jedan od takvih velikana bugarske književnosti bio je upravo Ivan Vazov – napomenula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

– Htjela bih zahvaliti gradonačelniku i Gradskoj upravi na mogućnosti postavljanja ovog spomenika u ovom prekrasnom parku. U Zagrebu živi puno Bugara, koji će odsad pa nadalje imati priliku ostaviti cvijeće kao znak zahvalnosti našem velikom pjesniku – zaključila je Fandakova.

Spomenik Ivanu Vazovu samo je još jedan podsjetnik dobrog bugarsko-hrvatskog prijateljstva i znak nastavka dobre suradnje između gradova Sofije i Zagreba, koji su još u svibnju 2012. godine potpisali Memorandum o suradnji i prijateljstvu.