GOSPODARSKO-SOCIJALNO VIJEĆE: Nećemo ograničavati razvoj telekomunikacijske mreže, ali prioritet nam je zdravlje sugrađana

Održana je treća sjednica Gospodarsko- socijalnog vijeća. Među predloženim točkama dnevnog reda, najviše se isticala ona koja se odnosi na planiranje i izgradnju elektro - komunikacijske infrastrukture na području Grada Zagreba

Generalnim urbanističkim planom, u Gradu Zagrebu, predviđena je viša razina zaštite stanovništva od zračenja, što je bila i jedna od tema dnevnog reda sjednice Gospodarsko- socijalnog vijeća.

– Teleoperateri su smatrali da je to određeno ograničenje, što i jest, u tehničkom smislu osiguranja potpore i razvoja telekomunikacijskih mreža, a to je u ovom digitalnom dobu jako važno, pa zapravo sada razgovaramo o načinima kako uskladiti potrebu za digitalnim dobom i dostupnost telekomunikacijske mreže te maksimalne zaštite kvalitete života građana Grada Zagreba – istaknula je Olivera Majić, dopredsjednica Gospodarsko- socijalnog vijeća.

– Nećemo uopće ići na štetu građana, već ćemo ići na maksimalnu zaštitu, a operatere ćemo prisiliti da se malo više trude što se tiče same mreže jer imaju i druga rješenja. Osim antena, tu je i WiFi mreža Grada Zagreba, digitalni grad, optika, to su sve mogućnosti koje u današnje doba pružaju sve potrebno za razvoj mreža tako da nije isključivo da budu samo antene – dodao je Darko Kleinberger, dopredsjednik Gospodarsko- socijalnog vijeća.

Tvrde kako će se Grad prvenstvo pobrinuti za zaštitu individualnih objekata, objekata socijalne zaštite, te škola i vrtića.

– Grad Zagreb je, uistinu, postavio najkvalitetnije parametre zaštite stanovništva. Grad je donošenjem GUP-a vodio je računa o kvaliteti i zaštiti zdravlja, međutim, radili smo i usporedbe s drugim gradovima i pozivali smo se na primjere nekih gradova koji jesu u EU ili nisu. Dakle, posvetili smo se maksimalnoj razini zaštite, koja nije nužna sa stajališta operatera i pružatelja tih usluga, pa pokušavamo to uskladiti i uistinu pronaći onaj optimum, da ne ograničimo razvoj mreže, a s druge strane da maksimalno štitimo zdravlje naših sugrađana – napomenula je Majić.

Nastavit će se pregovori na planiranju i izgradnji elektro- komunikacijske infrastrukture na području Grada Zagreba, a radi se i na osnivanju povjerenstava i radnih tijela.

– Već smo dobili određene prijedloge socijalnih partnera, između ostalog osniva se Povjerenstvo za gospodarstvo, Povjerenstvo za unaprjeđivanje zaštite na radu, i kao aktualna tema Povjerenstvo za rješavanje problematike prezaduženih građana – objasnio je Igor Škrgatić, predsjednik Gospodarsko- socijalnog vijeća.

Najavili su i tematsku sjednicu na kojoj će se baviti gospodarenjem otpadom, koja je zakazana za 9. travnja.