Tko će biti na čelu Zagrebačkog kazališta mladih?

Na sjednici Odbora za kulturu bilo je više nego burno. Jedina točka dnevnog reda bio je prijedlog za imenovanje ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih, a komentari članova Odbora za svih strana, bili su vrlo oštri

Za obnašanje funkcije ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih, prijavljena su bila dva kandidata, dosadašnja ravnateljica Snježana Abramović Milković i glumac Danijel Ljuboja, koji su predstavili svoje planove programa za četverogodišnji rad.

– Snježana Abramović, u ove je tri godine, što se tiče financija, uvijek bila u velikom plusu, a za vrijeme njenog mandata dobivene su 32 nagrade, što u Hrvatskoj, što izvan nje To je sjajan pokazatelj što se tiče repertoara. Kod glasovanja sam ja jedina koja je bila za Abramovićku. Ljuboja mi je dobar kolega, ali on do sada nije imao nikakvo iskustvo, u smislu da je nešto organizirao – izjavila je Kostadinka Velkovska, predsjednica Kazališnog vijeća ZKM-a.

No, s tim tvrdnjama nije se složio član Odbora Tihomir Milovac, koji smatra da su posrijedi određene nepravilnosti. Zanimali su ga kriteriji po kojima je nadležni Odbor, na ranijoj sjednici, jednoglasno odbio prijedlog navedenog kandidata, kojeg je većina članova Vijeća podržala i dala mu svoj glas.

– Odbor za izbor i imenovanje, kojem sam ja predsjednica, koji je dužan donositi mišljenje, a ne birati ravnatelja, dobio je zadatak da se izjasni i donese svoje mišljenje o imenovanju kandidata Danijela Ljuboje, kojeg je četvero od petero članova Kazališnog vijeća ZKM-a izglasalo. Mi smo to dobili na stol i iz nekog smo razloga jednoglasno bili protiv toga – objasnila je Milana Vuković-Runjić, članica Odbora za kulturu.

– Ne postoji obvezujuća odluka Kazališnog vijeća koja bi obvezivala gradske zastupnike da moraju glasati za to. I ne postoji obveza iznošenja osobnih mišljenja o programu gospodina Ljuboje – dodao je član Odbora Krešimir Kartelo.

No, Milovac se i dalje nije dao. Doveo je u pitanje samu demokratsku proceduru, što je izazvalo burnu repliku pojedinih članova Odbora.

– Silovanje demokracije bilo bi nepoštivanje mišljenja koje je donijelo Kazališno vijeće ZKM-a, po tom istom ključu silovanje demokracije bilo bi glasati protiv bilo koje odluke koju na Gradsku skupštinu donosi Milan Bandić jer je on demokratskim putem izabran kao gradonačelnik Grada Zagreba, a složit ćete se da to nije silovanje demokracije – napomenuo je Kartelo.

Nakon burne rasprave, predsjednica Odbora za kulturu Dubravka Brezak Stamać, uzela je riječ te zaključila:

– Neobično je da svih četvero članova Vijeća u analizi programa ne spominju, između ostalog, i rad dosadašnje ravnateljice Abramović s njezinim hit predstavama “Črna mati zemla” i “Hinkemann”. Ostati ću suzdržana jer smatram da su za mene oba kandidata jednako ravnopravna. Naime, ne prihvaćajući prijedlog za imenovanja ravnatelja, što ga je ponudilo Kazališno vijeće, postavlja se upitnim uopće postojanje Kazališnog vijeća, odnosno ono što kazališni djelatnici tvrde prije ili poslije morat će se pristupiti novom zakonu – rekla je Brezak Stamać.

Premda je očito kako će neke stvari morati mijenjati, glavnu riječ o tome tko će naredne četiri godine voditi Zagrebačko kazalište mladih imat će zastupnici Gradske skupštine.