Hrvatski vojni muzej uskoro na Zagrebačkom velesajmu?

U Hrvatskom vojnom muzeju poglavito bi bili eksponati vezani za Domovinski rat, ali i građa od prvog spomena Hrvatske, gdje god se spominje Hrvatska i borba za hrvatsku državu - kazao je Zoran Piličić, zamjenik ministra obrane

Hrvatskoj nedostaje institucija koja bi bila posvećena vojnoj povijesti, drugim riječima, nedostaje joj vojni muzej. Tog su mišljenja predstavnici Ministarstva obrane, koji su sa svojim prijedlogom pokucali na vrata gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

– U Hrvatskom vojnom muzeju poglavito bi bili eksponati vezani za Domovinski rat, ali i građa od prvog spomena Hrvatske, od ranoga Srednjeg vijeka, gdje god se spominje Hrvatska i borba za hrvatsku državu – kazao je Zoran Piličić, zamjenik ministra obrane.

Zagrebački velesajam jedna je od mogućih lokacija koju se smatra prikladnom za muzej.

– Početni postav muzeja trebao biti u nekoliko paviljona Zagrebačkog velesajma, na oko 50.000 četvornih metara, a od toga bi na 30.000 četvornih metara bio izložbeni prostor – prijedlog je to iz MORH-a.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban rekla je kako će se o prijedlogu Ministarstva obrane da lokacija bude na Zagrebačkom velesajmu, očitovati u sljedećih dva tjedna te odabrati alternativne lokacije ako Velesajam ne bude adekvatan.

Također, Piličić je iskazao i potrebu za reaktivacijom smjene povijesne straže na Markovom trgu.

– Smjenu straže izvodit će Počasno – zaštitna bojna svake subote do jeseni, a to će i s turističkog aspekta biti veliki dobitak za Zagreb – smatra Piličić.

S vojnim muzejom ili bez njega, najvažnije je očuvati spomen na hrabrost hrvatskih vojnika, koji su za svoju domovinu živote dali.