7500 gradskih zaposlenika protiv smanjenja plaća

Autor: Gorana Banjeglav 3/24/2014 14:26

Prijedlog zagrebačkog gradonačelnika da se plaće koje se isplaćuju iz proračuna grada Zagreba smanje od 4 do 15 posto te da se broj gradskih zaposlenika smanjuje za pet posto godišnje nisu dobro prošle kod većeg dijela zaposlenih.

– S 3000 djelatnika Gradske uprave su stvari dogovorene, one će biti ovih dana i potpisane. Ostalih 7500 ljudi su gradu su odbili pristati na smanjenja koja sam najavio, ali budući da je gradonačelnik rekao da ne ustupa ni za jotu, ukoliko se ne predomisle do 1. lipnja ćemo raskinuti kolektivni ugovor – najavio je Milan Bandić.

Bandić je dodao kako ga ništa neće omesti da provede mjere štednje koje je najavio još 2008. godine, posebice jer je grad tik do financijske provalije.

– Dala bi mama da ima. Preduvjet napretka Grada Zagreba i Republike Hrvatske je uvođenje reda i reforma uprave i javnog sektora. Mi ćemo to u Zagrebu i napraviti, neću od toga odstupiti pod cijenu da se na Jelačić placu potpisuje peticija za moju smjenu. Nema natrag – dodao je.

Dodao je kako se ne može dovesti u situaciju da već u lipnju nema novca za isplatu plaća djelatnika gradske uprave, ili još gore djelatnicima Zagrebačkoh holdinga čiji bi štrajk doslovno blokirao grad. Na kraju je još jednom ponovio kako je nužno dijeliti sudbinu realnog sektora, no čini se kako za to nema sluha u redovima gradskih zaposlenika.