4. HNL: Derbi u Gajnicama – Tekstilac čeka Radnik

Nogometaši ZET-a oduševljavali su prvi dio sezone

Autor:: Vedran Tolić, Foto:: Vedran Tolić 3/3/2010 8:39

Četvrtoligaška nogometna karavana ovaj vikend kreće s proljetnim dijelom prvenstva. Iako su još prošli tjedan trebale biti igrane utakmice 16. kola, vremenski uvjeti ipak nisu išli u prilog. Igrališta su bila prekrivena snježnim pokrivačem, tako da je bilo nemoguće krenuti s prvenstvom. Sada su tereni spremni za najvažniju sporednu stvar na svijetu, tako da nas čeka par mjeseci nogometnog uživanja. Inače, treba reći da će se odgođeno kolo odigrati početkom travnja.

Odaziv publike sve veći

Važno je napomenuti kako se sve više ljudi vodi popularnim engleskim motom ”support your local football team” i masovnije obilazi niželigaške klubove. Iako mnogi izbjegavaju niže lige od 1. HNL iz razloga što smatraju da nisu dovoljno kvalitetne, u velikoj su zabludi. Liga o kojoj trenutačno pišemo nudi niz zanimljivih utakmica, odličnih poteza, te ”ljepote” u nogometnoj igri, koja sve više nestaje.

Za razliku od profesionalaca, koji žive isključivo od nogometa, na niželigaškim travnjacima možete pronaći automehaničare, trgovce, ali i doktore znanosti. Roštilj na kraju većini je neizostavan na repertoaru. Tada je posebno zanimljivo vidjeti kako se obje ekipe druže kroz, uglavnom, nogometne priče, iako su do prije desetak minuta bili na suprotnim stranama.

Epitet derbija kola pripada susretu koji će se odigrati u Gajnicama, između domaćina Ponikvi i ZET-a. Najugodnije iznenađenje prvog dijela prvenstva su upravo nogometaši Ponikvi, koji su u 15 susreta osvojili 28 bodova i zauzeli treću poziciju. S druge strane, ZET je drugoplasirana momčad, s jednakim brojem bodova, ali boljom gol-razlikom. Nogometaši ZET-a predvođeni trenerom Lušićem u prvom dijelu su oduševljavali akcijama s ”glavom i repom”. Realno gledajući, s obzirom na režim koji je trener postavio, te maksimalno posvećivan je treninzima, rezultat je došao očekivano. Ukratko, u subotu bi nas, s početkom u 15 sati, trebala čekati odlična utakmica.

Radnik gostuje kod Tekstilca

Svi klubovi, koji pretendiraju prema vrhu, u sjeni su Radnika iz Sesveta, prvoplasirane ekipe s osvojenim 41. bodom (bez poraza!). Ovaj vikend će Tekstilac ugostiti Radnik na Ravnicama, a očekuje se dobro izdanje oba sastava. Iako epitet ”derbi kola”, gledajući na prvenstvenu tablicu, nosi maloprije spomenuti susret, ipak treba priznati da je gledateljima trenutačno zanimljiviji Radnik. Naime, tijekom zimskog perioda vodstvo kluba iz Sesveta uspostavilo je suradnju s Dinamo, tako da sada zapravo postoji ”Lokomotiva II”. No, kako će suradnja Dinama i Radnika teći, tek ćemo vidjeti.

U redovima Tekstilca, koje predvodi trener Siniša Mioković, svi su maksimalno motivirani i željno iščekuju susret. Nitko ne želi priznati da je u stanju srušiti Radnik, ali u istoj toj mjeri se ne isključuje mogućnost iznenađenja. Radnik je praktički osvojio 4. HNL, a ukoliko ubilježe nova tri boda, titula je već spremna. Borba za ostale pozicije bit će i više nego zanimljiva. Očekuju se krcate tribine na Ravnicama, a još samo da vrijeme posluži.

Zagrebački klubovi ponovno dominiraju

U ostalim susretima treba izdvojiti gostovanje Sloge kod Tondacha. Oba sastava nalaze se u sredini, a pobjednik susreta može dobiti odličan motiv za nastavak sezone i priključak vrhu. U nedjelju ujutro, s početkom u 10 sati, čeka nas susret između Trnja, koje se nalazi na 7. poziciji, i poziciju lošije Dubrave. Više se očekivalo od spomenutih klubova u prvom dijelu prvenstva, tako da je sada na njima da ”osvijetle obraz” i pokušaju postići što bolji rezultat u nastavku prvenstva.

Sve u svemu, čeka nas zanimljiv drugi dio sezone. Svakako da će pitanje prvaka biti uskoro riješeno, ali drugi klubovi, posebice ZET, Ponikve, Tekstilac i Trnje, pokušat će napasti drugo mjesto. Kao što obično biva, glavnu riječ u prvenstvu vode klubovi sa zagrebačkog područja.

Parovi 17. kola 4. HNL Središte poskupina ”A”:

Tekstilac Ravnice – Radnik Legea, Mladost – Schiedel, Tondach – Sloga Gredelj, Dobra – Zagorec, Trnje – Dubrava, Trešnjevka – Ogulin, Ilovac – Inkop, Ponikve – ZET.