4. DANI MEDIJSKE PISMENOSTI: U fokusu utjecaj medija na mentalno zdravlje mladih, dezinformacije i lažne vijesti

Slogan “Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana” naglašava ovogodišnju temu – utjecaj medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih.

FOTO I TEKST: Press materijal

Četvrti Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja održavaju se, različitim aktivnostima online i uživo, od 19. do 25. travnja.

Slogan “Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana” naglašava ovogodišnju temu – utjecaj medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih.

S obzirom na stalan utjecaj tzv. infodemije i dalje će posebna pažnja biti posvećena aktualnom problemu dezinformacija i lažnih vijesti te razvoju vještina kritičkog sagledavanja medijskih sadržaja. Istraživanje koje je za Agenciju za elektroničke medije i UNICEF provela agencija Ipsos, pokazalo je da raste svijest građana o važnosti medijske pismenosti, no ukazalo i na činjenicu da su za osobe mlađe od 35 godina glavni kanal informiranja društvene mreže te da tek 23 posto građana uvijek provjerava informacije prije nego ih podijeli na društvenim mrežama ili putem aplikacija za dopisivanje. Takvi rezultati potvrđuju vrijednost kontinuiranog ulaganja u razvoj vještina medijske pismenosti, jedne od najvažnijih vještina 21. stoljeća jer količina i kvaliteta sadržaja kojima smo izloženi imaju sve veći utjecaj i na to kako se osjećamo. Posebno je to važno kada je riječ o djeci i mladima koji tek trebaju naučiti kritički sagledavati medijske sadržaje.

Naime, brojna istraživanja provedena u Hrvatskoj ukazuju na velik utjecaj medija na mentalno zdravlje mladih:

– Najveći udio onih koji smatraju da je utjecaj društvenih mreža na to kako se osjećaju negativan ili uglavnom negativan je u dobnoj skupini od 15 do 25 godina*

– 42,3% adolescenata razmjenjivalo je s drugima seksualno izazovne poruke/fotografije/video uratke**

– Gotovo svaki peti adolescent sekstao je pod nagovorom ili prisilom**

– Gotovo polovina adolescenata nikada nije rekla pošiljatelju poruka da prestane bez obzira na to kako su se osjećali**

– Gotovo svako četvrto dijete posjećivalo je stranice koje su uključivale govor mržnje, krvave ili nasilne slike te one koje promoviraju mršavost***

– Dvoje od troje djece u dobi od 9 do 17 godina na internetu je vidjelo seksualne fotografije ili film gole osobe, a da im nije bila namjera vidjeti ih***

– Gotovo 50% djece nikad ili gotovo nikad ne traži pomoć roditelja kada ih nešto uznemiri na internetu***

„Ministarstvo znanosti i obrazovanja snažno podržava „Dane medijske pismenosti“ koji su važna podrška djeci i mladima da steknu kompetencije koje će im omogućiti da se nose s izazovima koje donose suvremeni mediji. „Dani medijske pismenosti“ i posebice edukacijski materijali koji se prigodno pripremaju, kvalitetno su polazište za rad s učenicima i važan projekt koji doprinosi unaprjeđivanju medijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama”, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

FOTO I TEKST: Press materijal

„Medijska pismenost ne smije se ograničiti samo na učenje o tehnologijama, već ju je potrebno usmjeriti na stjecanje vještina kritičkog razmišljanja potrebnog za prosudbu i analizu medijskog sadržaja i korištenja brojnih digitalnih platformi. Potrebno je sustavno raditi na podizanju javne svijesti o važnosti medijske pismenost, posebice u okružju brojni dezinformacija u pandemijsko vrijeme, povećanog opsega internetskog sadržaja koji uključuje govor mržnje, poticanje na nasilje ili mržnju. Stoga je kontinuirano ulaganje u medijsko obrazovanje jako važno za naše društvo, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Kako bismo podržali djecu i mlade da se bolje nose s izazovima koje donose suvremeni mediji i ove godine u sklopu Dana medijske pismenosti donosimo edukativne materijale na kojima su radili brojni stručnjaci, a namijenjeni su za provođenje radionica u školama i razgovor s djecom i mladima kod kuće. Tako se ovogodišnji edukativni materijali bave utjecajem društvenih mreža na mentalno zdravlje, na samopoštovanje, utjecajem influencera, zatim dezinformacijama i sigurnosti na internetu te razvojem kritičkog mišljenja.

Obrazovni materijali i video lekcije bit će dostupni na portalu medijskapismenost.hr, a na temelju njih mogu se organizirati sati medijske pismenosti i radionice u vrtićima, osnovnim i srednjim školama – uživo ili u sklopu online nastave. Edukativni materijali nastali u sklopu prethodnih Dana medijske pismenosti do sada su s portala preuzeti preko 360.000 puta što pokazuje veliku potrebu i interes za edukacijom o temama vezanim za medijsku pismenost.

„Vjerujem da je sada svima zaista jasno – medijska pismenost je možda i ključna vještina za život u moderno doba, obilježen digitalnim medijima i stalnim razvojem tehnologije. Jer samo ako smo medijski pismeni u obilju informacija pronaći ćemo one koje su vjerodostojne i točne, uočiti i zaštiti se od dezinformacija, sačuvati svoju privatnost i podatke te odgovorno i sigurno koristiti društvene mreže. Nove digitalne i komunikacijske platforme donose mnoge koristi, ali sada znamo da mogu nanijeti i ozbiljnu štetu, pa i narušiti mentalno zdravlje. Stoga samo sustavan, sveobuhvatan i uporan pristup osnaživanju građana može donijeti rezultate na dobrobit svakoga pojedinca i društva u cjelini “, kazao je zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović.

„U vremenima pandemije svi, a posebno djeca i mladi, mnogo vremena provode online i susreću se s različitim sadržajem i brojnim informacijama. Sve više djece i mladih bori se s problemima s mentalnim zdravljem i teško se odlučuju o tome razgovarati s roditeljima, učiteljima i drugim odraslim osobama od povjerenja u svojoj okolini. Iznimno je važno da djeca i mladi otvoreno razgovaraju o tome kako se zaista osjećaju, jer neki od njih nam govore da im se ponekad čini da je važnije izgledaju li sretno na svojim objavama na društvenim mrežama nego jesu li uistinu sretni. Jednako je važno i da odrasli pokušaju razumjeti online živote djece i mladih i da budu otvoreni za razgovor bez osuđivanja kako bi im mogli na bolji način biti podrška u ovim izazovnim vremenima”, kazala je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

U sklopu Dana medijske pismenosti održava se i filmski natječaj za osnovnoškolce i srednjoškolce, koji Agencija za elektroničke medije i UNICEF organiziraju u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Ove godine, u skladu s fokusom na utjecaj medija na mentalno zdravlje, tema natječaja je “Mediji i moji osjećaji”, a rok za prijave na filmski natječaj je 15. svibnja 2021. godine.

Dane medijske pismenosti pratite na portalu medijskapismenost.hr i na Facebooku.

Izvori:
*IPSOS omnibus za Dane medijske pismenosti 2021., Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku
**Istraživački projekt „Društvena online iskustva i mentalno zdravlje mladih”, (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, 2019)
***Nacionalno istraživanje o sigurnosti djece na internetu HR Kids online, listopad-studeni 2017., Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu;
Istraživanje je provedeno među djecom od 9 do 17 godina.