12. Međunarodni viteški turnir u Svetom Ivanu Zelini

16. lipnja u Svetom Ivanu Zelini održava se 12. Međunarodni viteški turnir sa novim, atraktivnim programom

Foto: Ilustracija

Većina događanja u Svetom Ivanu Zelini prilagođena je obitelji s djecom, a organizatori su pripremili princezin dvorac, labirint, dječju opsadu grada, srednjovjekovne dječje igre i razne radionice.

Tijekom dana posjetitelji mogu sami sudjelovati u nizu aktivnosti. Tako će moći prošetati živopisnim srednjovjekovnim trgovištem gdje će svoje proizvode ponuditi kovači, stolari, lončari, travari, medari. Turnir je jedinstvena prilika da posjetitelji u autentičnom ambijentu probaju srednjovjekovna pića poput aromatiziranog vina Hipokras, medenog piva, raznih rakija i mnogih drugih spremljenih po originalnoj recepturi. Na prostoru trgovišta biti će postavljeno i dvadesetak srednjovjekovnih šatora u kojima će boraviti vitezovi.

Slijede viteške borbe, streličarski turnir, nastupi gostujućih skupina, srednjovjekovni plesovi, viteški konjički turnir, muzički koncerti, te noćna opsada Zelingrada sa vatrenim programom.

Od 9 pa do 24 sata program izvodi 30 viteških, konjičkih i artističkih udruga iz cijele srednje Europe. Po prvi puta će viteška kostimirana kolona sa kraljem i kraljicom i njihovom pratnjom proći ulicama Sv. Ivana Zeline, te pokazati raskoš hrvatske povijesne baštine.

Kako do Svetog Ivana Zeline?

Za sve one koji prvi put dolaze na turnir, do Svetog Ivana Zeline je najlakše doći autocestom A4 Zagreb-Macelj, a silazi se na čvoru Sveta Helena. Kad se uđe u Svetu Helenu, skreće se udesno i nakon desetak minuta vožnje stiže se u Sportsko-rekreacijski centar Sveti Ivan Zelina, odnosno na prostor bivših bazena. Cestarina iz smjera Zagreba se ne naplaćuje, a vremenski od središta grada Zagreba vam treba nešto više od pola sata vožnje.