100 zviždaljki nakon 30 godina opet na Trgu

Multimedijalni umjetnik Tomislav Gotovac Akciju 100 je originalno izveo prije 30 godina.

Autor: Maja Gujinović 12/7/2009 12:46

Točno u podne, u četvrak 10. prosinca, na Trgu bana Josipa Jelačića održati će se rekonstrukcija ‘Akcije 100’ Tomislava Gotovca, koja je na tom istom mjestu originalno izvedena prije 30 godina.

Akcija je 1979. godine osmišljena u sklopu X. Muzičkog biennala a uz Tomislava Gotovca sudjelovao je umjetnikov asistent te još 100 ljudi, razmješteni u iscrtana polja koji su po Gotovčevim uputama fućkali u zviždaljke dok u drugom dijelu melodiju fućka sam autor.

Rekonstrukciju ‘Akcije 100’ 30 godina poslije organizira Centar za dramsku umjetnost u sklopu programa What to affirm? What to perform? koji afirmira situacije i načine povijesnog pojavljivanja koreografskog mišljenja u neinstitucionalnim uvjetima.

– Rekonstrukciju Akcije 100 zajedno s drugim akterima vaninstitucionalne scene grada vidimo kao krucijalno mjesto zajedničke artikulacije, kao prostor za kolektivno okupljanje i istupanje pojedinačnih platformi koje kontinuirano rade na stvaranju alternativnih modusa operiranja u domenama javnog interesa – objasnili su autor projekta Oliver Frljić i koordinator projekta Lovro Rumiha.