MIKULIĆ O SJEDNICI I IZMJENI IMENA TRGA MARŠALA TITA: ‘Očekujem da se poštuje dignitet Skupštine’

Najviše pozornosti izaziva točka dnevnog reda o promjeni imena Trga maršala Tita koja je na dnevnom redu sjednice Skupštine u četvrtak

Uoči sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba predsjednik Skupštine Andrija Mikulić održao je press konferenciju te najavio najzanimljivije točke naredne sjednice, ali i neka nova pravila i odluke vezane uz početak novog mandata.
Točka dnevnog reda sjednice Skupštine koja je na rasporedu u četvrtak, a izaziva najviše pozornosti, svakako je ona o preimenovanju Trga maršala Tita. Najavljen je još jedan prosvjed protivnika izmjene imena Trga, a svoje viđenje i očekivanja istaknuo je i predsjednik Skupštine.

– Prije svega ustavno pravo svakoga je prosvjedovati, iskazivati javno svoje mišljenje. S druge strane, Skupština Grada Zagreba je ta koja donosi odluke o preimenovanju ulica, trgova i naselja. Ako ćemo imati dovoljan broj zastupnika i oni dignu ruku za ovu odluku, ona će proći – rekao je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić.

Mikulić ističe kako je ta inicijativa pokrenuta mnogo ranije, te očekuje sjednicu na razini ustanove koju zastupa. Još je jedna tema o kojoj se dosta govori zadnjih dana. Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport podijelit će se na tri ureda, a osniva se i Ured za međugradsku i međunarodnu suradnju.

– Bez obzira što se broj gradskih ureda povećava, ako će to pridonijeti transparentnijem funkcioniranju i jednostavnijem i efikasnijem sustavu, te pojedine djelatnosti dobiti pozornost koju zaslužuju, mislim da je dobra stvar da se uredi razdvajaju. Kad imate na jednom mjestu obrazovanje, kulturu i sport to nije dobro – ističe Mikulić.

Na početku još jednog mandata predsjednik Gradske skupštine navodi zamisli kako unaprijediti prvu instituciju Grada.

– Idemo u modernizaciju Skupštine, odnosno uvest ćemo elektronsko glasanje. Pokušat ćemo napraviti iskorak oko gospodarskih i drugih tema posebno Imunološkog zavoda, rješenja prometa i otpada u Gradu Zagrebu kao i pitanje Sveučilišne bolnice, naravno sve to uz svesrdnu pomoć i suradnju s Vladom Republike Hrvatske – zaključio je Mikulić.