Vraćena bista Ive Lole Ribara, a očekuje se i povratak sedam sekretara SKOJ-a! HASANBEGOVIĆ: ‘Riječ je o uzurpatorskom činu!’

Bista Ive Lole Ribara ponovno je vraćena u park na uglu Selske ulice i Prilaza baruna Filipovića. Prema riječima gradonačelnika Milana Bandića, Ivo Lol​o Ribar jedan je od najvećih heroja Drugog svjetskog hrvatskog antifašističkog rata, bez kojeg Hrvatsku danas ​- ne bi mogli imati

Francuski đak, antifašist, intelektualac, narodni heroj, jedan od najbližih suradnika Josipa Broza Tita – upravo tim je riječima Ivu Lolu Ribara opisao gradonačelnik Milan Bandić prilikom predstavljanja brončane biste na križanju Selske i Prilaza baruna Filipovića.

– Najveći istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje. Ivo Lolo Ribar jedan je od najvećih. On je heroj Drugog svjetskog hrvatskog antifašističkog rata bez kojeg Lijepu našu ne bismo imali. Hrvatski branitelji i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman ne bi se imali na što pozvati, ni za ZAVNOH, ni za Ustav iz 1974. godine. I to je prava istina – rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Podsjetio je tako Bandić i na pouke koje svaka civilizirana država mora izvući iz svoje, kako bliže, tako i dalje povijesti.

– Ovo nije povijesni događaj, nego ispravljanje gluposti koja je napravljena. Neka tako bude i ubuduće, a mi se okrenimo budućnosti. Od danas, na ovom će se mjestu ponovno igrati djeca, a oni koji su Ivi Loli Ribaru otkinuli glavu u vrijeme ratnog vihora, ja bi ih molio da ju vrate – poručio je Bandić.

Odluku gradonačelnika Milana Bandića da vrati bistu Ive Lole Ribara, ali i sedam sekretara SKOJ-a, pozdravili su i neki gradski zastupnici.

– Zahvaljujem gradonačelniku na ovoj inicijativi, ali koliko god tabli i poprsja sedam sekretara SKOJ-a bilo, time ne možemo nadoknaditi promjenu imena Trga maršala Tita – kazao je gradski zastupnik, Renato Petek.

Dok je gradonačelnik svečano otkrivao bistu Ive Lole Ribara, u isto se vrijeme članica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Rada Borić, upitala u čijoj je nadležnosti postavljanje bisti.

– Ja sam vrlo sretna što je gradonačelnik vratio bistu, ali sam legalist bez završenog Pravnog fakulteta. Bandić ne može oprati micanje Trga maršala Tita vraćanjem biste Ivi Loli Ribaru – komentirala je Rada Borić, članica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

A očekivano ili ne, Zlatko Hasanbegović, posebno se osvrnuo  na otkrivanje biste.

– Kao što vam je poznato, o slučaju Ive Lole Ribara ova Gradska skupština nije raspravljala. U ovom je slučaju riječ o uzurpatorskom, nasilničkom, samovoljnom postupanju gradonačelnika Grada Zagreba – oštro je poručio predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, Zlatko Hasanbegović.

Ne sumnjamo kako će se bista Ive Lole Ribara svakako potezati još neko vrijeme, ako ne prije, onda na sjednici Gradske skupštine.