Ulaštite svoje tenisice i osvojite Medvednicu!

Autor: S.S. 10/1/2015 12:06

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2014. godinu, oko 45 posto Zagrepčana umire od kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, po Medvednici planinari, hoda ili trči samo 1 do 2 posto Zagrepčana.

I dok drugdje u svijetu građani potežu do kilometrima udaljenih obronaka ne bi li prošetali šumom, Zagrepčane od obronaka Medvednice dijeli samo nekoliko tramvajskih stanica. Unatoč toj pogodnosti, sve je više oboljelih i pretilih Zagrepčana, pogotovo u populaciji od 25 do 45 godina.

Zato je Društvo športske rekreacije ‘Aktivan život’ u suradnji s Gradom Zagrebom i Zakladom ‘Hrvatska kuća srca’ odlučilo prijeći s riječi na djela, i stati na kraj ovoj poražavajućoj statistici. Vodeći se starom dobrom ‘bolje spriječiti nego liječiti’ krenulo se u projekt ‘Vikendom na Medvednicu’.

Program ‘Vikendom na Medvednicu’ jedan je od programa untar projekta ‘Čuvari srca’ koji ima za cilj tijekom cijele godine educirati što više hrvatskih građana u svim dijelovima zemlje o važnosti rane dijagnostike i prevencije kardiovaskularnih bolesti, s naglaskom na zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.

Program ‘Vikendom na Medvednicu’ građanima Zagreba (naravno i svim ostalim gostima) omogućava besplatno bavljenje rekreativnim sportom, odnosno hodanje i planinarenje po Medvednici, pod stručnim vodstvom trenera kineziologa i liječnika.

Programu se mogu priključiti svi, neovisno o životnoj dobi i fizičkoj spremi. Naime, mislili smo na sve te će se naše grupe djeliti na sporiju i bržu. Svake druge nedjelje, planinarit će se drugom planinarskom stazom (ima ih oko 70-ak) kako biste ih u budućnosti mogli prolaziti samostalno.

– Zato ulaštite svoje tenisice ili gojzerice i vidimo se 4. listopada u 9 sati. Okupljanje je kod donje postaje sljemenske žičare, a planinarit će se Leustekovom stazom – pozivaju organizatori i kažu kako sve detalje, kao i ostale termine možete pronaći ćete na FB stranici.