Sveučilišna mreža rezultat je dvogodišnjeg rada

Sveučilište u Zagrebu

Autor:

Petra Lončar

3/19/2015 13:25

Inovativnost i kreativnost potiču nove projekte i ideje kako bi se razvili novi proizvodi, a samim time i hrvatsko gospodarstvo

– Sveučilišna mreža nastaje kao rezultat dvogodišnjeg rada na projektu BISTEC koji je financiran sredstvima Europske Unije. Ostvaren je niz aktivnosti i rezultata kroz ovaj projekt, a posebno me veseli pristupanje deklaracije inovacijskoj mreži – izjavio je Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanom potpisivanju pristupilo je 14 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, partneri na projektu BISTEC kao i Sveučilište u Rijeci, Hrvatska gospodarska komora i mnogi drugi.

– Ovo je samo početak. Proširit ćemo mrežu i ona će postati jedan od važnijih čimbenika razvoja hrvatskog inovacijskog sustava – rekao je Miljenko Šimpraga.

Članovi mreže dijelit će svoja znanja, stvarati i prenositi informacije te će nuditi inovativna rješenja.

– Cilj mreže i svih inicijatora je da znanja i tehnologije koje su razvijene u Hrvatskoj, doprinesu globalnoj konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, a da istovremeno potaknu regionalni razvoj. Također, dodatni cilj nam je iskoristiti nove mogućnosti članstva Europske Unije – dodaje voditeljica projekta Vlatka Petrović.

Miljenko Šimpraga ističe kako je ideja da Sveučilište postane inovacijsko središte u Republici Hrvatskoj gdje se potiče samozapošljavanje studenata i dodatno obrazovanje kroz ljetne škole u suradnji sa Splitskim Sveučilištem gdje će studenti steći nova znanja i kompetencije.