Sve više mladih u Zagrebu obolijeva od osteoporoze

Jolanda Bernardis

Autor:: Ana Zorić 10/17/2011 16:49

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze Hrvatsko društvo za osteoporozu, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje, organizira niz akcija kojima je cilj rana dijagnoza i prevencija bolesti od koje u Hrvatskoj boluje 600.000 ljudi, od čega je u Zagrebu 200.000. Jedna od aktivnosti je besplatno mjerenje mineralne gustoće kosti u Domu zdravlja Zagreb centar na Krugama.

– Akcija traje od 17. do 30. listopada, a predbilježbe primamo svaki dan o 14 do 16 sati. Nakon toga slijede mjerenja na kojemu su prisutni liječnici i tehničari – kazala nam je Jolanda Bernardis, predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu, i dodala da za mjerenje mineralne gustoće kosti nije potrebna ni knjižica ni uputnica.

Iako za osteoporozu kažu da najčešće obolijevaju žene u menopauzi, Jolanda Bernardis otkrila nam je kako se i broj oboljelih muškaraca sve više povećava.

Najviše oboljelih ima u Dalmaciji

– Najčešći uzrok kod muškaraca je alkoholizam i lijekovi, ali nažalost obolijeva i sve više mladih. Uzroci osteoporoze kod mladih su gazirana pića, kava, cigarete i brza, nezdrava prehrana – otkrila nam je predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu, Udruge koja je osnovana 1998. godine i koja obavlja kvalitetan posao, iako malo ljudi za nju zna.

– Naša Udruga 2008. godine provela je studiju na 22.000 osoba od Mljeta do Vukovara kojima su mjerili gustoću krvi i pokazalo se da je najviše oboljelih u Dalmaciji, što je iznenađujuće obzirom na ribu, sunce i more – rekla nam je Bernardis.

Ono što je predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu savjetovala našim čitateljima je da konzumiraju što više hrane bogata kalcijem, kao što su mliječni proizvodi.

Ukoliko se želite prijaviti na besplatno mjerenje mineralne gustoće kosti nazovite broj telefona 01 6062 488.

Više o aktivnostima povodom Svjetskog dana osteoporoze pogledajte u emisiji ZG Dnevnik na Jabuci TV u 18.40 sati.