Stan Marije Zagorke postao muzej u njezinu čast

Milan Bandić prisustvovao je otvorenju memorijalnog centra Merije Jurić Zagorke

Autor:: Elena Grassi 11/13/2009 17:18

Prostor Zagorka, informativno- dokumentaristički centar o životu i radu Marije Jurić Zagorke, svečano je otvoren u petak, 13. studenog, u organizaciji Centra za ženske studije i udruge Žensko oko.

Otvorenje je započelo performansom Dubravke Vidović, koja je, glumeći Mariju Jurić Zagorku, pozdravila svoje čitatelje i sve prisutne, zahvalivši im se na dugogodišnjoj vjernosti.

Zagorkine prostorije posjetio je i gradonačelnik Milan Bandić koji je pohvalio ovu kulturnu inicijativu.

Uz novčanu potporu Ureda za kulturu Grada Zgreba, u stan u kojem je Zagorka živjela posljednje dvije godine svog života, sada je adaptirana biblioteka sastavljena od njenih knjiga i članaka. Osim predavanja koja će se redovito održavati, Zagorka će djelovati kao kulturni i izvedbeni prostor.

– Marija Jurić Zagorka razlog je i inspiracija da se ovaj prostor iskoristi za poticanje i promociju ženskog stvaralaštva- rekla je Sandra Prlenda iz Centra za ženske studije.

Ovom prilikom predstavljen je i plan rada udruge Žensko oko koja u studenom i prosincu organizira programe posvećene upoznavanju građana s likom i djelom M. J. Zagorke. Tako će se svake nedjelje svi zainteresirani građani moći pridružiti obilasku više znamenitih lokacija u Šetnji Zagorkinim tragom kroz Zagreb, gdje će se Donji Grad obilaziti organiziranim ZET-ovim vlakićem.

Osim D. Vidović koja će glumačkim intervencijama pratiti izletnike, za povratak je predviđeno i razgledavanje Zagorkina stana na Dolcu.