Skandalozna odluka u Saboru: I mrtvima otimaju!

Velimir Bujanec (na slici s Bojanom Klepač Pogrmilović) uređuje TV Bujicu OTV-a

Autor:: Velimir Bujanec 6/17/2010 19:31

U okviru tzv. Programa gospodarskog oporavka zemlje, usvojenog na 55. sjednici Vlade – 6. svibnja ove godine, vladajuća većina do danas je promovirala čak nekoliko skandaloznih zakona koji direktno ugrožavaju djecu i udovice poginulih hrvatskih branitelja! 

Dizanjem ruke za sporne zakone HDZ i partneri direktno negiraju zaštitu koju je država propisala djeci i udovicama. U Zajedinici udruga udovica smatraju kako je krajnje neprihvatljivo derogiranje, odnosno kvalifikacija smrti u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u odnosu na ranjavanje 1. i 2. kategorije. Ispada da Vlada Jadranke Kosor želi osigurati tzv. gospodarski oporavak od prihoda prikupljenih smanjivanjem mirovina ubijenih branitelja! 

Nesretne udovice prvo su izgubile muževe, djeca očeve, a HDZ, SDSS, HSLS i HSS sad im uzimaju i novac, koji nikada neće biti pravedna kompenzacija proživljenoj patnji! Sebični političari vladajuće oligarhije usudili su se bez imalo srama, smrt proglasiti privilegijom, po čemu je Hrvatska specifična u cijelome svijetu, jer svoje mrtve bojovnike poštuju u Americi, Britaniji, Rusiji, Izraelu, Iranu, pa čak i Sjevernoj Koreji! 

Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata ukazala je na cijeli niz problema koji će se zasigurno pokazati u provedbi nepoštenih i nemoralnih zakona. Primjerice, obiteljska se mirovina u pravilu uvijek gleda kao prihod jedne osobe, iako u stvarnosti to obeštećuuje više članova obitelji. 

Zakonski prijedlozi u okviru Vladinih mjera gospodarskog oporavka Republike Hrvatske, zapravo su još jedna u nizu potvrda kako su na snazi apsolutno dvostruka mjerila pri traženju izlaska iz teške gospodarske situacije. Za eskalirajuću krizu sigurno nisu krivi hrabri ljudi koji su svoje živote nesebično položili na Oltar Domovine. Bilo bi daleko učinkovitije i pravednije da HDZ i njegovi parlamentarni sateliti krivce potraže među tajkunskim lopovima, u vlastitim redovima i da njima uzmu što su pokrali. Korumpirana vladajuća većina za takav potez dakako – nema hrabrosti, niti političke volje. 

Neda Balog, predsjednica Zajednice udruga udovica HBDRRH-a, u uvodnom prilogu TV Bujice otvoreno je upozorila premijerku Kosor da se upravo radi ovakvih skandala branitelji odlučuju na suicid! Iznijela je i skandalozan podatak kako siročad koja je u ratu ostala bez oba roditelja – njih dvadeset i dvoje, nakon završene škole u Hrvatskoj ne mogu naći posao! 

Na referendumsko pitanje – treba li na izborima kazniti HDZ i partnere zbog otimanja od mrtvih branitelja, čak se 98,5 posto gledatelja izjasnilo pozitivno. 

Za šokantan i nemoralan zakon ruke su u Saboru digli 62 zastupnika HDZ-a, 1 HSLS-ovac, 5 zastupnika HSS-a, 3 SDSS-a i 1 SDP-ovac.

Protiv su bili zastupnici HSP-a, HDSSB-a, HSU-a, HNS-a i SDP-a, a suzdržani jedan nezavisni zastupnik i zastupnik SDAH. 

Ratni načelnik Stožera specijalne policije MUP-a i počasni predsjednik veteranske Udruge specijalne policije Željko Sačić u TV Bujici je otvoreno prozvao lidere braniteljskih udruga da se trebaju sramiti zato što nisu reagirali, a kao razlog je naveo da su mnogi od njih korumpirani i potkupljeni od strane HDZ-a za sitan novac! 

U očitovanju premijerki Jadranki Kosor ratne udovice nisu krile svoje ogorčenje. Kosorici su otvoreno dale do znanja da nema većeg stradavanja od smrti te da je smrt 0. kategorija invalidnosti. 

“Teret koji nosimo od pogibije supružnika, a nakon niza godina u kojima smo jedine ustrajno branile pravo na dostojan život naspram njihove žrtve, u ovom trenutku gubi svaki smisao! Naši mrtvi nisu u mogućnosti svojoj obitelji pružiti sigurnost, stoga tražimo sigurnost od države za koju su i poginuli!”   

Bit će zanimljivo na Dan Domovinske zahvalnosti ili neki drugi blagdan vidjeti predstavnike političkog vrha kako bez imalo srama polažu vijence na grobove onih čijim su obiteljima oduzeli 10 posto od mirovina. Do 1. 11. čak i tzv. “Jacin harač” koji iznosi dodatnih 4 posto! Smanjivanjem obiteljske mirovine djece, pa čak i dječaka idjevojčica koji su kao ratna siročad odrasli bez oba roditelja, vladajuća partija i njihovi dobro situirani koalicijski drugovi napokon su pokazali pravo lice – i odali koliko im je doista stalo do poginulih hrvatskih branitelja!