SJEDNICA ODBORA ZA JAVNA PRIZNANJA: Predsjednik Odbora Andrija Mikulić najavljuje promjene

Na aktualnoj sjednici Odbora za javna priznanja najviše razmirica u mišljenjima izazvala je druga točka dnevnog reda, odnosno prijave za prihvaćanje pokroviteljstva Gradske skupštine Grada Zagreba

Odboru za javna priznanja prijavljene su 24 prijave za prihvaćanje pokroviteljstva, od kojih neke traže počasno pokroviteljstvo, odnosno bez financijskih sredstava, a neke potporu putem istih. No, pojedini članovi Odbora više su bili zainteresirani za kriterije koji dovode do nesrazmjera u financijskim pokroviteljstvima.

– Ovdje vidimo jednu vrstu neravnoteže u dodjeli sredstava, dakle, u rasponu od tri tisuće kuna do 145.000 kuna. Postavlja se pitanje kako uravnotežiti te kriterije, posebice zbog činjenice da su neke manifestacije prošle godine dobile veća sredstva, a ove godine značajno manja – primijetio je Zlatko Hasanbegović, član Odbora za javna priznanja.

– Kao predsjednik Gradske skupštine molio bih da se materijali proučavaju, to je minimum koji članovi Odbora moraju učiniti, a onda nećemo voditi debate o tri, pet ili deset tisuća kuna. Na vama je da kažete koji iznos predlažete, zbog toga smo ovdje. Tvrdim da je predloženo s obzirom na povijest i dinamiku. Morate shvatiti razlike između kampanje i manifestacije. Radi se o kategorizaciji događaja koja sa sobom nešto nosi – objasnio je Andrija Mikulić, predsjednik Odbora za javna priznanja.

Iz razloga jer je u programu za međugradsku suradnju, dugogodišnju vezu između Gradova Omiša i Zagreba, Gradska skupština podržat će s najviših 145.000 kuna.

– Omiš je tradicija, a zbog toga što se radi o velikom iznosu tražio sam da mi se da na uvid specifikacija troškova. Kad sam je proučio, vidio sam da je malen udio za honorare voditelja, a najveći trošak koji iznosi oko 110.000 kuna odnosi se za smještaj izvođača i sudionika na manifestaciji. Oni će biti smješteni u hotelu, a cijena je više nego povoljna, s obzirom na broj ljudi – dodao je Mikulić.

Kako ovakvih nesuglasica vezanih za financijska pokroviteljstva ubuduće ne bi bilo, Mikulić najavljuje kako će doći do promjena.

– U prošlom sazivu smo to započeli i ne treba stati na tome. Ići ćemo na izradu kriterija te ćemo onda imati predloške. Sve će biti u posebnim datotekama i onda kad se svi podaci ubace unutra, izbacuju se bodovi. Tako ćemo dobiti idejno rješenje o kojim će se iznosima raditi – zaključio je Mikulić.