Reciklažno dvorište na Črnomercu se izmješta nakon što su stanovnici skupili 600 potpisa

Borba stanovnika Črnomerca protiv lokacije na kojoj je otvoreno mobilno reciklažno dvorište je uspjela. Kroz 14 dana, dvorište bi se trebalo izmijestiti na novu lokaciju, a trenuitno postoje tri opcije.

Foto: Zagrebancija.com

Mobilno reciklažno dvorište otvoreno na takozvanoj Opatičkoj livadi u Ulici Črnomerec se takoreći nije ni otvorilo, a već seli na novu lokaciju. Naime, Grad Zagreb i Čistoća su odlučili postaviti reciklažno dvorište na lokaciju na kojoj stanovnici žele dječji park pa su se pobunili i prosvjedom tražili njegovo izmještanje.

Vijeće Gradske četvrti Črnomerec dalo je prijedloge za tri lokacije na koje bi se ovo movilno reciklažno dvorište trebalo izmijestiti. To su: Gradiščanska ulica (iza Doma zdravlja Zagreb zapad), Ilica iza kbr. 231 te „Ciglana“ (prostor tržnice). Sve što se sada čeka je odluka Čistoće i Grada Zagreba, ali poznato je da bi to preseljenja trebalo doći kroz 14 dana.

“Mi nismo bili protiv reciklažnog dvorišta, već protiv toga da se postavi na ovoj lokaciji. Ulaz u reciklažno dvorište je s autobusne stanice i sve skupa nije dobro izvedeno, a i na ovoj livadi želimo dječji park i igralište, a ne reciklažno dvorište”, kazao je stanovnik Črnomerca Mladen Salajster.

Foto: Zagrebancija.com

Iza građana su, osim gradskog zastupnika Darka Klasića stali mjesni odbor, kao i Vijeće Gradske četvrti Črnomerec.

“Nadamos se da će proces preseljenja biti brz i po planu. Ovo je primjer da mjesna samouprava može biti efikasna i da se građani imaju kome obratiti”, ističe Hrvoje Sedmak, član Vijeća Mjesnog odbora Sveti Duh.

Stanari su za izmještanje mobilnog reciklažnog dvorišta skupili čak 600 potpisa, a sada se nastavljaju boriti za još neke detalje, a parola im je “Put do škole je ruski rulet”.

“Dio Ulice Črnomerec nema ni nogostup, a kao problem se uvijek navode imovinsko – pravni poslovi koji se mogu riješiti kad postoji volja”, komentira Sedmak.

Foto: Zagrebancija.com

Na području Grada Zagreba nalazi se 20 reciklažnih dvorišta, od čega je 9 mobilnih, a posljednje je, uz ovo na Črnomercu otvoreno u Šestinama u Podsljemenu.