Pokrenuta kampanja “Budi mRAK roditelj” o cijepljenju protiv HPV-a

Kampanja “Budi mRAK roditelj” prepoznala je važnost edukacije roditelja da zaštite svoju djecu cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) kako bi se smanjio rizika od infekcije HPV-om i razvoj karcinoma.

– Posebno možemo biti ponosni na rezultate u sjevernim županijama. Varaždinska i Krapinsko – Zagorska županija imaju više od 70% cijepljenih djevojaka najmanje s jednom dozom cjepiva pa prema tome imamo jako dobre podatke, bolje nego prethodnih godina vidi se jadan porast ako gledamo u odnosu na 2016 godinu kada smo počeli cijepiti na nacionalnoj razini to je porast od 400% kod djevojaka a kod mladića više od 12 puta od prve godine kada smo cijepili i moramo tako nastaviti dalje, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Cilj Europske unije je da se procijepi 90% djevojčica do 15 godine života. U odnosu na sjever hrvatske gdje je cijepljeno 70 posto djevojaka u Dalmatinskim županijama to je 20 do 30%

– Cijepljenje je počelo od početka 2023. godine u novom nacionalnom programu cijepljenja od petog do osmog razreda, te se na preporuku društva za školsku sveučilišnu medicinu. To se počelo primjenjivati već tada dali smo obavijest i školama da se slobodno jave školske ambulante i da se mogu doći cijepiti, rekla je Neda Ferenčić Vrban, dr. školske medicine.

Grad Zagreb je u školskoj 22/23 godini ima procijepljeno 58,8% djevojčica u populaciji do 15 godina, a kada se govori o dječacima to iznosi 37,8%

– Škola je prvo mjesto gdje se educiraju i djeca i roditelji a mediji su ti koji su jako važni u promicanju poruke o zdravstvenom odgoju o važnosti cijepljenja i isto tako koliko je važno da roditelji donesu ispravnu odluku za svoju djecu kada je u pitanju konkretno ovo cijepljenje protiv HPV-a jer pravo djeteta na zdravlje po nama u Gradu Zagrebu je iznad prava roditelja da o tome odlučuje s toga Grad Zagreb zagovara i uvođenje ovog cijepljenja ne samo u nacionalni program kao jednog cijepiva koje je preporučeno 2015.te ali nije obavezno, povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om smatra da bi i ovo cijepljenje trebalo biti u obavezi. 2007. Grad Zagreb prvi je u Hrvatskoj započeo cijepljenje protiv HPV virusa, od 2007 do 2015. jako puno smo ulagali u edukaciju roditelja i djece o spolno prenosivih infekcijama, HPV-u, cijeljenju i podizali razinu zdravstvene pismenosti o tome, rekla je Mirela Šentija Knežević, pom. pročelnice za zdravstvo.

Riječ je o virusu koji je uzročnik čak 6 vrsta raka. Posljednja studija iz Švedske je pokazala da upravo ovo cjepivo može spriječiti rak. Naime, objavljeni su rezultati praćenja 1,5 mil djevojčica u Švedskoj kroz 15 godina s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine zaštićene od raka gotovo u 90% slučajeva, za razliku od necijepljenih.

– cjepivo je dostupno, besplatno, cijepimo dječake i djevojčice, radimo u centru za mlade, sve što trebam imamo. Imo jedan od najboljih programa u EU samo ga trebamo prihvatiti i prihvatiti da je zdravlje djeteta pravo ispred odluke ili nekakvog neznanja, straha ili bilo čega roditelja koji ne zna ili ne razumije odlučiti za svoje dijete, da dijete treba cijepiti i zaštititi ga, ne od spolno prenosivih bolesti nužno, nego od raka.

OVAJ ČLANAK SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.