Održana je panel diskusija o ponovnom povezivanju hrvatskog društva

Tribina grada zagreba

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 6/20/2016 18:53

Kako do boljeg društva, naslov je panel diskusije održane u prostorijama Tribine Grada Zagreba. Prisutni su raspravom nastojali odgovoriti na pitanja kako ponovno povezati i uključiti otuđeno društvo, te kako cijeniti prave vrijednosti poput humanosti i socijalne pravde. Tribinu je otvorila saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš. 

 – Živimo u jednom turbulentnom vremenu. Živimo u jednom vremenu gdje djecu odgajamo na način da sve promjene koje se dešavaju u svijetu, oni imaju u realnom vremenu. Kada se nešto desi u Americi, vi to znate isti čas kao i u Americi. Onda zapravo kako do boljeg društva, kako napraviti bolju djecu, kako napraviti nas bolje, što učiniti da bi kvalitetnije, bolje i zadovoljnije živjeli. Bila je ovo jedna zgodna tribina sa odličnim sugovornicima. Ja sam inače imala zadaću samo otvoriti tu tribinu, ostala sam do kraja i govorila nekakva svoja iskustva i viđenja svijeta i osjećam se nakon završetka jedne ovakve tribine puno bolje – izjavila je Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica.

Trenutnu socijalnu nejednakost i stanje hrvatskog društva, prokomenitrao je i naš poznati kazališni i filmski glumac, Vilim Matula.

– Naslov je “Kako do boljeg društva”, ali koliko vidim naglasak je više bio na pitanju socijalne nejednakosti i na koji način socijalno uključiti ljude i na koji način društvo stvarno ponovno povezati i ozdraviti. Jer snaga društva je baš u toj društvenoj vezi, a društvena veza je uništena na razne načine. Predugo je sad već prošlo, nije objašnjeno da je to samo ne rad nego i kriminal koji je kod nas vrlo vrlo značajan i opasan – navodi Matula.

Za razvijanje i jačanje društva, nisu samo bitni pojedinci već i vlast, obrazovna tijela, poduzeća i organizacije civilnog društva. Naime, osim što je potrebno društvo izvući iz siromaštva, važno ga je učiniti i zdravijim i sretnijim.