O čemu je razmišljao Tesla na slapovima Niagare?

Nikola Tesla

Autor: Maja Gujinović 2/1/2010 20:39

-.-Tehnički muzej-.-Glumačka postava predstave 'Radio Tesla' Tehnički muzej organizira poučan i zabavan program na ‘Danima Nikole Tesle’ koji će trajati od 2. do 6. veljače.  Tijekom četiri dana u održati će se četiri predavanja i posebna poslastica – predstava kazališta Tvornica lutaka ‘Radio Tesla’ u režiji Maria Kovača, na tekst Filipa Šovagovića.

Predstava koju izvode glumci Sven Jakir, Robert Ugrina i Petra Radin bit će izvedena u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u petak, 5. veljače, u 20 sati i u subotu, 6. veljače, u 11 sati.

 

Predavanja Zorice Cvirić, Vladimira Paara i Tomislava Petkovića

Već u utorak, 2. veljače, u 18 sati, Zorica Civrić će održati predavanje pod nazivom ‘Ja sam u New Yorku, ali je moje srce na Niagari’, po riječima koje je Tesla je zapisao u knjigu utisaka kada je prvi put obišao slapove Niagare. Donedavna kustosica Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, a sada viši kustos u beogradskom Muzeju nauke i tehnike. Govorit će o ‘ratu struja’ iza kojeg su stajali krupni investitori koje su predvodili J. P. Morgan, Darius Ogden Mills i John Jacob Astor.

Civrić će u srijedu, 3. veljače, održati predavanje ‘Tesla i Morgan’, o odnosu između velikog znanstvenika i jednog od centralnih figura koja je kreirala modernu svjetsku ekonomiju te indirektno i direktno utjecati na sudbinu primjene Teslinih patenata. Akademik Vladimir Paar će u četvrtak, 4. veljače, održati predavanje o Nikoli Tesli kao fizičaru, a Tomislav Petković sa Zavoda za primijenjenu fiziku FER-a 5. veljače drži predavanje ‘Teslino naslijeđe i njegova energetsko-moralna paradigma u okviru ICHST 2009. u Budimpešti.