Nova koalicija za borbu protiv raka uzrokovanih HPV-om

Republika Hrvatska od ove godine bogatija je za za još jednu platformu koja ima za cilj ujedinjenje različitih dionika u sustavu zdravstva s ciljem borbe protiv raka uzrokovanim Humanim papiloma virsusom (HPV). Hrvatsku Inicijativu protiv raka uzrokovanih HPV-om je započela Europska organizacija za rak (engl. European Cancer Organization – ECO) sa željom da se na platformi okupi široki spektar stručnjaka, liječnika, medicinskih sestara, farmeceuta, studenata, udruga pacijenata kako bi dali zajednički doprinos prevenciji i liječenju posljedica ove opake infekcije. Trenutno inicijativu čine 17 organizacija.

HPV predstavlja vrlo veliki javno zdravstveni problem i vodeća je spolno prenosiva infekcija kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, a koja za posljedicu ima različite vrste raka. Važnost ovog problema ističu također Svjetska zdravstvena organizacija (engl. World Health Organization – WHO) i Europska komisija, koji pozivaju na ubrzano djelovanje i povećanje aktivnosti kako bi umanjili pojavnost i posljedice ove infekcije.

Iako je našoj državi cijepljenje protiv HPV-a postoji od 2008. godine broj cijepljenih je na pola puta od ciljeva koje zagovara WHO – 90% cijepljenih djevojčica do 15. godine do 2030. Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u školskoj godini 2022./2023. razina cijepljenih djevojčica i dječaka do 15. godine života povećala se na 51,1% cijepljenih djevojčica s barem jednom primljenom dozom cjepiva protiv HPV-a i 34,3% dječaka s barem jednom primljenom dozom cjepiva protiv HPV-a.

Ukupno 4,5% svih tumora u svijetu odnose se na tumore uzrokovane HPV-om što govori u prilog ozbiljnost ovog javnozdravstvenog problema. Infekcija HPV-om je većinom asimptomatska i vrlo se lako prenosi dodirom kože o kožu ili sluznice zbog čeka je izrazito važno raditi na prevenciji i podizanju javne svijest građanstva.

Platfoma HPV Action Now – Croatia prvi put je predstavljena 30. listopada 2023. godine u hotelu Zonar u Zagrebu, gdje je izvršni direktor ECO Mike Morrissey dao podršku projektu, a planove za daljnje aktivnosti inicijative prezentirao je Marko Gangur, dr. med. Predavanje tijekom predstavljanja koalicije održala je prim. Tatjana Nemeth – Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Sa strane medicinskih sestara uključili su se Marko Anić, voditelj ProVax koalicije Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije te Adriano Friganović predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.

Podršku platformi HPV Action Now – Croatia dala je i skupina zastupnika Sabora Republike Hrvatske na čelu s Renatom Sabljar Dračevac, dr.med., predsjednicom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

06. prosinca 2023. godine u dvorani Ivan Mažuranić Sabora Republike Hrvatske održan je sastanak Zastupnika u borbi protiv raka gdje je promovirana platforma, a gost je bio ponovo izvršni direktor ECO-a Mike Morrissey dajući još jednom podršku hrvatskoj platformi. Tatjana Nemeth Blažić prezentirala je aktualno stanje u Hrvatskoj, Adriano Friganović dao je sestrinsku perspektivu, a Marko Gangur prezentirao dosadašnje akcije, ali i buduće planove platforme. Putem video linka uključio se i zastupnik EU parlamenta Tomislav Sokol. Zastupnici koji su došli na ovaj sastanak diskutirali su o temi i dali snažnu potporu borbi protiv raka uzorkovanog HPV-om.

Planovi platforme za buduće razdoblje jesu podizanje svijesti javnosti kroz kontinuirane medijske kampanje, povećanje broja cijepljenih, povezivanje dionika u obrazovnom i zdravstvenom sustavu te optimizacija procesa probira na rak vrata maternice.

Više o samoj inicijativi možete pročitati na linku.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA