Nemojte se bojati spajati klasiku i moderno

Autor: Ivana Petruz 7/4/2011 12:12

Često se u životu dogodi da svoj krov i svoja četiri zida najprije plaćamo kao podstanari, a kasnije ih možda naslijedimo od bake ili roditelja u nekoj austro-ugarskoj zgradi ili u neboderu iz 1970-ih godina. Nekima od nas se posreći uz pomoć kredita kupe stan u novogradnji ili čak na komadiću zemlje i izgrade kuću po želji.
U uređenje stana uglavnom krećemo s nekim starijim komadima namještaja koje smo kao podstanari iznajmili sa stanom, donijeli sa sobom ili jednostavno dobili. Ne moramo biti tužni što naš stan neće biti ”hiper” moderan.

-.-Privatna arhiva-.-Ja preferiram da se iskoristi sve što nam se sviđa, što volimo zbog niza razloga, što je još čvrsto i nije ga naglodao zub vremena. Hajdemo napraviti iz “nedostataka” prednosti!

Našli ste se u stanu za stolom za doručkovanje, koji ima četiri čvrste noge, ali njegova ljepota više nije ono što bi vama odgovaralo? Ako se ne može izbrusiti i obojati, sigurno se može barem gornja ploča promijeniti. U raznim stolarskim radionicama postoji velik izbor iverala i oplemenjene iverice, a možda vam je dovoljna samo šperploča koja se zaštiti slojem laka i preko nje se stavi nešto što može pokriti nedostatke stola i promijeniti mu izgled, poput stolnjaka. Uz takav stol slobodno iskoristite razne tipove stolica, a čak ne moraju biti sve iste. Time ćete dobiti veselo ”društvo” za jutarnju kavu.

Austrougarske zgrade najčešće imaju visoki plafon i prekrasna visoka vrata, drvena, s kvakom nama iznad struka. Takva vrata smatram nakitom u stanu. Ako se lijepo obrade i po potrebi saniraju i ofarbaju, mogu nam stvoriti topli ugođaj doma. Na vrata se mogu nadovezati i drugi detalji starog i rustikalnog namještaja. Lijepa vitrina ili samo jedan noćni ormarić mogu ispričati zanimljivu priču u kombinaciji s LCD televizorom na
zidu.

-.-Privatna arhiva-.-Kao primjer jedne kombinacije klasičnog i modernog navest ću kafić, koji sam uređivala. Iako se nalazi u modernoj zgradi daleko od centra starog grada, vlasnici su se odlučili za zidnu lamperiju u boji trešnje u stilu 30. godina prošlog stoljeća. Da kafić ne bi djelovao star, a tek se otvorio, kombinirala sam moderne materijale i strukture, koje u prostoru djeluju svježe i privlačno, ali su skladne s lamperijom i ambientom. Naravno, ovdje ima moderne rasvjete i suvremenih tehnika.

Zid sam oslikala geometrijskim oblicima, konkretno krugovima, koji su se često koristili u 30-tima. Ovako posložena priča, klasična i moderna, daje posebni miris tradicije, ali ugodu modernog ugođaja.

Postoji puno načina kako se možete igrati s kombiniranjem modernog i starinskog. Danas se puno ljudi okreće vrijednostima starih majstora, traže se pravi izvođači tradicionalnih zanata, bilo da se radi o namještaju od drva ili željeza ili klesanju iz kamena. Pomalo postajemo svjesni vlastite kulture i njezine kvalitete, što je meni jako drago. I velika švedska marka za namještaj i interijer nastala je iz poštovanja tradicije i švedske kulture te je u njoj našla inspiraciju, pa vjerujem da ćete i vi.

Ako vam se moji savjeti čine zanimljivima, ako biste željeli čitati o nekim temama ili imate pitanja na koje trebate odgovore, slobodno mi pošaljite mail na adresu svedizajn@gmail.com.