Milinović prijeti uskraćivanjem novca bolnicama

Brojne poznate osobe odazvale su se humanitarnoj akciji 'Želim život' organiziranoj u prosincu prošle godine

Autor: 6/19/2010 20:53

Kako stvari stoje, Gradska skupština će odbiti spajanje bolnica u vlasništvu Grada prema zdravstvenoj reformi. To se može zaključiti iz stava zagrebačkih SDP-ovaca, koji odbaciju ovaj prijedlog.

-.-Davor Puklavec/PIXSELL-.-SDP-ovci ističu da bi se spajanjem bolnica u Zagrebu godišnje uštedjelo tek 815.000 kunaNaime, ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Miliniović predložio je spajanje bolnica kako bi se uštedjelo na upravi, administraciji i javnoj nabavi. SDP-ovci odbacuju njegovu procjenu kako bi se na taj način u zagrebačkim bolnicama uštedjelo 13 milijuna kuna.

Milinovićeva reforma na državnoj razini štedi tek jedna posto proračuna za zdravstvo

– Naša analiza pokazuje da bi se na taj način maksimalno moglo uštedjeti 815.000 kuna, budući da će se uštedjeti samo na naknadama, koje primaju ravnatelji i članovi uprave. No njima će ostati iste plaće koje primaju kao liječnici u tim bolnicama – rekao je Mirando Mrsić.

Dodao je da Milinović procjenjuje kako će se ovom reformom na državnoj razini uštedjeti 318 milijuna kuna, što je manje od jedna posto ukupnog proračuna za zdravstvo.

FAMA-.-FAMA-.Mirando Mrsić, potpredsjednik zagrebačkog SDP-a– To je premala ušteda za ovako riskantan potez. Ne postoje nikakvi pokazatelji kako će to skupa funkcionirati i koje bi beneficije trebalo donijeti – zaključio je Mrsić.

Ostale bi samo dvje gradske bolnice, Sveti Duh i Vrapče

SDP-ovci ističu kako oni podržavaju racionalizaciju zdravstvenog sustava, no ne žele podržati nepromišljene i riskantne poteze. Ovom reformom bi se ukinula Traumatološka bolnica, Klaićeva, Goljak i Srebrnjak. Postojale bi samo dvije gradske bolnice, Sveti Duh i Vrapče.

Mi smo na neki način ukazali na probleme koji nastaju reformom zdravstva, koju misli provesti ministar zdravstva Darko Milinović, ističe Mrsić. Za njega je sporno spajanje akutnih i kroničnih bolnica.

Mrsić: Prava ušteda bi bilo spajanje dječijih bolnica

– Prava racionalizacija bila bi kada bi u Zagrebu spojili sve dječje bolnice ili sve psihijatrijske bolnice – ističe Mrsić.

-.-Tomislav Miletić/PIXSELL-.-Bolnica Sveti Duh će postati svjetski fenomen jer će u svom sastavu imati akutne i kronične slučaje ističu u SDP-uU srijedu slijedi nastavak pregovora koji s ministrom Milinovićem vode Lidija Hrastić-Novak, koja predstavlja Gradsku upravu i Miran Martinac, koji je ondje u ime Gradske skupštine. Prije nego što se odluka provede mora je prihvatiti Gradska skupština, budući da je Grad Zagreb vlasnik nekih od tih bolnica.

Ministar zaprijetio isključivanjem iz Mreže bolnica

Kako neslužbeno doznajemo, ministar je zaprijetio da, ako se odbije reformu, postoji mogućnost da bolnice koje u vlasništvu Grada budu isključene iz Mreže bolnica. Na taj način bi bile isključene iz sustava financiranja.

– Ako se to dogodi bit će to nasilje nad građanima Zagreba i bolesnicima. No imamo i mi načina da se obranimo od toga – rekao je Mrsić.