Likovna čipka satkana od sjećanja autoričine bake

Umjetnica stvara novi koncept utemeljen na metodi prevođenja riječi u sliku- rad 'Treba imati živce'

Autor: Maja Gujinović 4/28/2010 10:21

– Predem dalje priču o svojim precima. Takav bijaše moj uvod; takav moj bijeg – citat je Johna Bartha kojim bi se mogla opisati izložba ‘To si već gledala i u filmovima’ mlade akademske slikarice i grafičarke Line Rice, koja se danas, u srijedu, 28. travnja, u 19 sati otvara u Kabinetu grafike, u Ulici Andrije Hebranga 1.

-.-Lina Rica-.-Grafički i video radovi te svjetleći objekti mlade umjetnice Line Rice na izložbi 'To si već gledala i u filmovima'Naime, motivi koji se pojavljuju na grafičkim i video radovima te svjetlećim objektima ‘isplivali’ su iz razgovora s bakom koju je autorica snimala pri pletenju čipke. Baka, pleteći i prepredajući priču o svojoj i obiteljskoj prošlosti, postaje okvir iz kojeg se nastaje izložba. Birajući djeliće sjećanja ‘njenog vremena’ koje baka opisuje kroz razgovor umjetnica pretvara u novi slikovni jezik.

– Tekstualne sintagme pretvara u slikovni jezik, materijalizirajući riječi u slikovni pojmovnik pa tako izolirani iskazi odnosno citati postaju didaskalije novog likovnog djela – napisala je u uvodnoj riječi izložbe kustosica Ružica Pepelko. Kako je objasnila Lina Rica u radu stvara novi umjetnički koncept utemeljen na metodi prevođenja riječi u sliku, odnosno iskoraka iz doslovnog u figurativni modus.

Pri tome izbjegava linearno opisivanje bakinog života i stvara nove vlastite kolaže, novu autorsku čipku satkanu od sjećanja i uspomena, koje su kao dio njenih predaka i dio nje. Stavljen i u ‘umjetni’ prostor galerije postaju, kao što objašnjava Pepelko ‘dio prijevoda i prijepisa u post-postmodernističkom vokabularu masovne kulture spektakla i zabave, na što aludira i odabranom krilaticom izložbe: ‘To si već gledala i u filmovima’.

U dosadašnjim radovima Line Rice neizbježno su isprepleteni koncepti općeg i privatnog identiteta pojedinca unutar suvremenog društva, njegova stanja kao i njegova otuđenja u procesima globalizacije, u produkciji realizirani već gotovo prepoznatljivim repertorijem slikovnih i tekstualnih metafora i metonimija.

Lina Rica je akademska slikarica i grafičarka, rođena u Makarskoj 1980., diplomirala je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. M. Šuteja i prof. N. Arbanas. Usavršavala se u Art&Design Cavendish College u Londonu i sudjelovala u projektu Love Difference na Art for Social Transformation na Cittadellarte (Fondazione Pistoletto) u Bielli. Godine 2008. studijski je boravila na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani kao dobitnica CEEPUS stipendije.

Dobitnica je posebnog priznanja žirija na 4. hrvatskom trijenalu grafike 2006. za izloženi rad, sudjelovala je na 4. hrvatskom trijenalu crteža 2008. te 2009. zapaženim grafičkim radom ‘Leksikon’ u izložbenoj dionici ‘Subverzija kolektivne (ne)svijesti’ na 5. hrvatskom trijenalu grafike. Također, predstavljala je Hrvatsku na 5. međunarodnom grafičkom trijenale u Pragu 2007. radovima ‘Metanoja’ i ‘Trespass, Transmit, Transfer’, koji su zapaženi na praškom Trijenalu te su bili visoko kotirani pri dodjeli nagrada.